Erişilebilirlik

Almanya’daki Türk Erkekler Örgütleniyor


Avrupa’nın göçmen erkekler için kurulan ilk destek grubunu yöneten Kazım Erdoğan, Almanya’daki Türk erkeklerinin kendilerini yalnız hissettiğini, bu duyguların da aile içi şiddete yol açtığını söylüyor

Almanya’daki en büyük azınlık grup olan Türkler geleneksel düşünce yapısı nedeniyle çoğu zaman Alman toplumuna ayak uydurmakta zorlanıyor. Amerika’nın Sesi Berlin muhabiri Michael Scaturro’ya göre, erkekler için oluşturulan bir destek grubu, birçok sorun için çözüm olanakları sunuyor.

Kazım Erdoğan, Berlin’in yavaş da olsa nezihleşen semtlerinden birinde bulunan Berlin Çocuk Esirgeme Kurumu’nda çalışıyor. 60 yaşındaki Erdoğan boş zamanlarında Avrupa’nın göçmen erkekler için kurulan ilk destek grubunu yönetiyor.

Erdoğan destek grubu toplantılarını 2007’de başlatmış. Başlangıçta sadece iki üye varken şimdi sayı 80’i aşmış. Erdoğan, göçmen erkeklerin birbirine yardım etmelerini sağlamaya çalışıyor.

Her Pazartesi biraraya gelen grupta çok az kişi Almanca bildiği için Türkçe konuşuluyor. Kazım Erdoğan, grup içinde psikolojik danışman görevi de yapıyor. Toplantılarda çocuklarının okuldaki akademik başarısından namus cinayetlerine, görücü usulü evlenmeye kadar çok farklı konular ele alınıyor.

Doğu Anadolu bölgesinden gelen 40 yaşındaki Murat Taş, Alman kız arkadaşı Janna’yla toplantıya katılmış. Kazım Erdoğan’ın en aktif üyelerinden biri olan Taş, aile içi şiddete karşı gösteriler düzenlemiş.

Taş, toplantılara Türk iş arkadaşlarını da getiriyor. Eşine şiddet uygulayan dört çocuk babası bir arkadaşı, önce Kazım Erdoğan’la özel olarak görüşmeye başlamış. Daha sonra toplantılara eşini de getiren bu kişi, birkaç ay sonra gruptaki diğer üyelerin önünde eşinden gözyaşları içinde özür dilemiş.

Kısa süre önce grup üyeleriyle tanışan Berlin Başkonsolosu Başar Şen, grubun önemli bir boşluğu doldurduğunu söylüyor.

”Bu, şiddete karşı erkeklerin oluşturduğu bir örgüt. Almanya’da edindikleri 30, 35, 40 yıllık deneyimlerin bir ürünü.”

Erdoğan, grubu kuruncaya kadar Almanya’daki Türk erkeklerinin kendilerini sorunlarla başbaşa kalmış ve yalnız hissettiğini anlatıyor. Erdoğan’a göre bu duygular aile içi şiddete yol açabiliyor.

Kazım Erdoğan, Türk erkeklerine sorunlarını dile getirmeyi öğreterek Berlin’deki göçmen toplumların sessiz kalma kültürünü değiştirmeye çalıştığını belirtiyor.

STÜDYO VOA

Uluslararası yatırımcılar Türk ekonomisinden güvence bekliyor – 17 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:50 0:00
XS
SM
MD
LG