Erişilebilirlik

Almanya'daki Aleviler 'Açılım'dan Kuşku Duyuyor


Recep Tayyip Erdoğan'ın Başbakan olarak geçen Mayıs'ta ziyaret ettiği Köln'de protesto gösterisi düzenleyen Türkiye Alevileri
Recep Tayyip Erdoğan'ın Başbakan olarak geçen Mayıs'ta ziyaret ettiği Köln'de protesto gösterisi düzenleyen Türkiye Alevileri

Hükümetin 2007'de başlattığı Alevi açılımı son günlerde bir kez daha gündemi belirleyen konulardan biri.

Başbakan Ahmet Davutoğlu hafta başında Tunceli'de yaptığı konuşmada bu kapsamda planlanan adımları açıklamıştı. Söz konusu pakette Tunceli adının Dersim olarak değiştirilmesi, Madımak Müzesi’nin yeniden organize edilmesi ve Dersim olaylarının araştırılması gibi öneriler yer alıyor. Ayrıca Tunceli Üniversitesi'nin adının da Munzur Üniversitesi olarak değiştirileceği açıklandı.

Davutoğlu bunlar ve diğer atılacak adımlar konusunda Alevi toplumun önderleri, cemevleri ve derneklerle toplantılar düzenleneceğini de duyurdu. Basında daha önce yer alan haberlerde hükümetin Alevilere dönük olarak çok daha kapsamlı adımlar atacağı açıklanmıştı.

Nitekim Alevilerin temel talepleri arasında yer alan cemevlerine yasal statü tanınması konusunun dillendirilmemesi eleştirilirken, zorunlu din dersleri ve Alevi dedelerine maaş bağlanması gibi konuların da pakette yer almadığı dikkati çekti.

Avrupa’daki Alevilerin çatı örgütlerinden Avrupa Alevi Birlikleri Konfederasyonu Genel Başkanı Turgut Öker, Başbakan Davutoğlu’nun ve hükümetin genel seçim yaklaşırken Alevi açılımını gündeme getirdiği, ancak Alevi politikalarının tam ters yönde olduğu görüşünde.

lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:03:18 0:00

Alevilerin sorunlarıyla ilgili yıllardır bir ilerleme olmadığını öne süren Turgut Öker, konuyla ilgili sorunların çözülebilmesi için devletin konuya yaklaşımının değişmesi gerektiğini savunuyor.

Almanya’daki Alevi inançlı Türkiye kökenli göçmenlerin nüfusu 800 bin olarak tanımlanıyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Başbakan olduğu dönemde, Alman Cumhurbaşkanı Joachim Gauck’un Türkiye ziyareti kapsamında yaptığı bir konuşmada Almanya’nın Ateist Aleviliği desteklediğini ileri sürerek, ‘Almanya’da Ali’siz Alevilik denen bir olay var, yani ateist bir anlayışın, Alevilik kisvesi altında, kendilerinin de desteklemiş olduğu bir yapı’ şeklindeki açıklaması büyük tepkilere neden olmuştu.

Başta çeşitli Alevi dernekleri olmak üzere çok sayıda politik organizasyon, Erdoğan’ın Almanya Türk Demokratlar Birliği UETD’nin 10’nuncu yıldönümü kapsamında 24 Mayıs’ta Köln’e yaptığı ziyarete paralel protesto gösterileri düzenlemişti.

STÜDYO VOA

İran’ın İsrail’e saldırması ABD’de nasıl yankılandı? – 15 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG