Erişilebilirlik

Almanya'da Üç Eyalette Seçim


香港支联会成员向媒体展示风筝行动主题 (美国之音记者申华 拍摄)
香港支联会成员向媒体展示风筝行动主题 (美国之音记者申华 拍摄)

Almanya'da bugün seçmenler üç eyalette parlamentolarını şekillendirmek için sandık başına gitti.

Berlin’deki koalisyon hükümetini oluşturan Hristiyan Demokrat Parti CDU ve Sosyal Demokrat Parti SPD’nin seçimlerde büyük oy kaybı yaşayacağı, buna paralel mülteci ve İslam karşıtı sağ popülist Almanya için Alternatif Partisi AfD’nin üç eyalette de çok güçleneceği endişesi seçimleri belirliyor.

Seçimler ülkenin en refah bölgesi olarak bilinen Baden-Württenberg ile birlikte, Rheinland-Pfalz ve doğudaki Saksonya-Anhalt eyaletinden gerçekleşiyor.

Yapılan son anket sonuçlarına göre, Baden Württemberg eyaletinde Almanya'nın ilk Yeşiller Parti Başbakanı olan Winfried Kretschmann partisiyle seçimden birinci olarak çıkacak. Yeşiller’in yüzde 32 oranında oy alacağından ve tarihinde ilk kez bir eyalette ilk sıraya yerleşeceğinden yola çıkılıyor. Eskiden CDU’nun kalesi olarak tanımlanan eyalette Merkel’in partisinin yüzde 39’dan muhtemelen yüzde 30 oranına gerilerken, SPD’nin oy oranı ise yüzde 23’den yüzde 13’e düşecek.

Rheinland-Pfalz eyaletinde de SPD ve CDU’nun oy kaybı yaşaması söz konusu. İşbaşındaki SPD-Yeşiller koalisyonu anketlere göre çoğunluğunu yitirirken, CDU yüzde 35, SPD yüzde 33, Yeşiller ise yüzde 9 oranında oy alabilecek. Anket sonuçları partilerin koalisyon seçeneklerini zorlaştırıyor.

İslam karşıtı AfD oyunu arttırabilir

Hem bu iki eyalette hem de Saksonya-Anhalt’ta merakla beklenen sonuç ise AfD Partisi’nin alacağı oy oranı olacak. Daha önce üç eyalette de seçime katılmayan AfD’nin Baden Württemberg’de yüzde 11, Rheinland Pfalz’da ise yüzde 10 oranında oy yakalayabileceği, Saksonya-Anhalt’ta ise yüzde 20’yi zorlayacağı tahmin ediliyor. Bu oran 2014’de kurulan AfD için, Almanya çapında ulaştığı rekor oy oranı anlamına gelirken, kamuoyu yoklamaları Saksonya-Anhalt’da Hrıstiyan Demokrat Birlik Partisi CDU'nun yüzde 32, Sol Parti’nin yüzde 20 ve Sosyal Demokrat Parti SPD'nin oy oranının ise yüzde 15 düzeyinde olacağını gösteriyor.

Son dönemde oluşturduğu mülteci karşıtı söylemleriyle oylarını artıran AfD’nin muhtemel zaferi parti teşkilatlarını kara kara düşündürüyor.

Siyasetçilerin çoğu seçimlere katılımın önemli olduğu ve AfD’nin oy oranının düşük katılımda artacağı çağrısında bulunuyor. Sonuçların Alman halkının popülizme prim verip vermediğini göstereceğini belirten siyasi gözlemcilere göre, AfD Partisi’nin ülke çapındaki güçlenişinin Berlin’deki siyasi dengeleri alt üst etme riski bulunuyor.

Eyalet seçimlerinin Başbakan Merkel’in mültecilere yönelik bundan kısa bir süre öncesine kadar uyguladığı ‘açık sınırlar’ politikasının güven oylaması haline dönüşeceği tahmin ediliyor. Bu arada Başbakan Angela Merkel bir çağrı yaparak, seçmenlere AfD’ye oy vermemeleri uyarısı yaptı.

Mülteci sayısının azalması ile AfD’ye desteğin gerileyeceğini savunan Merkel, “İnsanların kaygılarını anlıyorum, zor bir dönemden geçiyoruz ama AfD sorunlar için bir çözüm sunmuyor” dedi. AfD, Hessen’de bir hafta önce yapılan mahalli seçimlerde yüzde 13,2 oranında oy alarak üçüncü parti konumuna yükselmiş ve belediye meclislerine çok sayıda temsilci sokmuştu.

Baden-Württemberg Eyaleti’nde sandık başına gidecek olan 8,5 milyon seçmenden 200 bine yakını, Rheinland-Pfalz’da ise 3 milyon seçmenden 100 bini Türkiye kökenli. Her iki eyalette çok sayıda Türkiye kökenli siyasi eyalet meclislerine girmek için yarışıyor. 2 milyon seçmenin bulunduğu Saksonya-Anhalt’da yaşayan Türkiye kökenli göçmenlerin toplam sayısı 2 bin 500 civarında.

STÜDYO VOA

ABD üniversitelerinde Gazze protestoları yayılıyor - 24 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG