Erişilebilirlik

Almanya'da Yahudiler Huzursuz


Ocak ayının başında Paris’te Charlie Hebdo katliamına paralel bir Yahudi marketine düzenlenen saldırı, ardından Kopenhag'daki bir sinagoga ve bir kültür merkezine düzenlenen saldırılar Avrupa'daki Yahudileri derinden sarstı. Bu olaylar sonrasında İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu, Avrupa’daki tüm Yahudilere ‘İsrail’e dönün’ çağrısı yaptı.

Terör eylemleri Almanya’daki Musevileri de huzursuz ediyor, konuyla ilgili tartışmalarda antisemitizmin özellikle Müslüman gençler arasında yaygınlaştığı öne sürülüyor. Hitler döneminde Yahudi soykırımının yaşandığı Almanya’da Musevilere karşı tavırlar ve antisemit saldırılar hemen büyük toplumsal tepkilere neden oluyor.

Konuyla ilgili tartışmalar son olarak Almanya Yahudileri Merkez Konseyi Başkanı Josef Schuster’in, ‘Müslümanların yoğun olduğu mahallelerde kipanın tahrik olarak algılanabileceğini ve bu yüzden takılmamasını tavsiye ettiği’ şeklindeki açıklamayla yeni bir boyut kazandı. Kipa Musevi erkeklerin sinagoglarda ve sokakta başlarına taktıkları takkeye verilen isim.

Schuster’in açıklaması hem destek buldu hem de tepkiyle karşılandı. Yahudi cemaatinden temsilciler kendilerine yönelik sataşma ve saldırıların eskiden aşırı sağcı Almanlar’dan geldiğini, son yıllarda ise Müslüman göçmenler tarafından yapılan antisemit sözel ve fiziksel saldırılarda büyük bir artış olduğunu öne sürdüler.

Geçen yıl yapılan bir araştırmaya göre, Almanya’da yaşayan Yahudilerin yüzde 32’si Yahudi düşmanlığının ‘güçlü’ bir şekilde arttığı, yüzde 36’sı da ‘az’ oranda arttığı kanısında.

Konuyla ilgili somut verilere göre, Almanya genelinde Yahudi düşmanı saldırılarda gerçekten bir artış var. 2013’de kayıtlara geçen toplam 1275 olay var, ancak Federal Hükümet tarafından yapılan açıklamaya göre bunlardan 1218’i aşırı sağcı Almanların adının karıştığı eylemler, Müslüman kökenliler ise sadece 57 olaya neden olmuş.

Ancak güvenlik birimleri de son iki yıl içinde İsrail'in Gazze operasyonunu kınamak ve Filistin halkına destek olmak amacıyla düzenlenen yürüyüşlerde, Yahudi karşıtı ifade ve davranışların arttığını, aynı şekilde sosyal medyada da antisemitizmin adeta olağan olarak görüldüğünü ifade ediyorlar.

Uzmanlar antisemitizmin artışına bir neden olarak, Almanya’dan da izlenebilen Arap televizyonlarının Yahudi aleyhtarı programlar yayınlamalarını ve propaganda yapmalarını gösteriyor.

Bu duruma rağmen, İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu’nun ve Almanya Yahudileri Merkez Konseyi Başkanı Josef Schuster’in ifadelerini doğrudan ya da dolaylı olarak eleştirenler de var. Nitekim Başbakan Angela Merkel, Almanya hükümetinin ve yetkili makamların, ülkedeki Yahudilere ait kurumların ve Yahudi vatandaşların güvenliğini sağlayacağını vurguladı ve Yahudilerin yeniden Almanya'da yaşamasından mutluluk duyduğunu belirtti.

Alman İslam Konseyi Başkanı Ali Kızılkaya, İslam'ın antisemitizmi yasakladığını ve son zamanlarda yapılan açıklamaların Müslümanları töhmet altında bıraktığını savunuyor.

lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:03:33 0:00
Linki indirmek için

Almanya’da Müslüman nüfus 3 milyonu Türkiye kökenli olmak üzere 4,5 milyon civarında, ülkede çoğunluğu eski Sovyetler Birliği'nden göç eden 300 bin dolayında da Yahudi yaşıyor.

STÜDYO VOA

İran’ın İsrail’e saldırması ABD’de nasıl yankılandı? – 15 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG