Erişilebilirlik

Almanya'da TTIP Protestosu


Münih'te toplanan TTIP protestocuları, anlaşmanın Avrupa'da gıda ve diğer güvenlik standartlarını düşürmesinden kaygı duyuyor
Münih'te toplanan TTIP protestocuları, anlaşmanın Avrupa'da gıda ve diğer güvenlik standartlarını düşürmesinden kaygı duyuyor

Almanya’da binlerce gösterici, Amerika ve Avrupa Birliği arasında serbest ticaretin önünü açacak Transatlantik Ticaret ve Yatırım Ortaklığı (TTIP) anlaşmasını protesto etti.

Almanlar, “Küresel Eylem Günü” sloganı altında yarın (Pazartesi) New York’ta başlayacak görüşmelerin yeni turu öncesinde gösteri düzenledi.

Avrupalılar’ın birçoğu gibi Almanlar da Amerika’yla yapılacak anlaşmanın eski kıtada gıda ve diğer güvenlik standartlarını düşürmesinden kaygılanıyor.

Özellikle Ulusal Güvenlik Dairesi’nin (NSA) telefon dinleme skandalı ve Almanya Başbakanı Angela Merkel’in telefonlarının dinlendiğinin ortaya çıkmasının ardından Almanya’da Amerikan karşıtlığı da artış gösterdi.

Başkan Barack Obama, TTIP anlaşmasının ABD ve Avrupa Birliği ekonomilerini güçlendireceğini, istihdama yardım edeceğini, ihracatı arttıracağını ve yatırım engellerini ortadan kaldıracağını savunuyor.

Dün İtalya Başbakanı Matteo Renzi’yi Washington’da ağırlarken konuşan Obama, TTIP görüşmelerinde ilerleme sağlanması çağrısında bulundu.

Kongre üyeleri perşembe günü Başkan Obama’ya hem TTIP hem de Asya ülkeleriyle hazırlanan benzer bir serbest ticaret anlaşmalarını imzalaması yönünde yetki vermişti. Kongre aldığı kararla, Başkan’ın imzalayacağı bu anlaşmalarda değişiklik yapamayacak ama onaylayıp onaylamama konusunda oy kullanabilecek.

Avrupalılar arasında TTIP anlaşmasına muhalefet artarken, anlaşmanın AB'nin tam üyesi olmayan ancak serbest pazarı olan Türkiye, Amerika'ya ihracatının zarar görmemesi için TTIP'e bir şekilde taraf olarak kabul edilmeye çalışıyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG