Erişilebilirlik

Almanya'da 'PKK Yasağı Kalksın' Mitingi


Binlerce Kürt, Berlin'de düzenlenen gösteride Türk hükümetinin PKK'yla yürüttüğü barış sürecine destek çağrısı yaptı ve Almanya'dan PKK'ya uyguladığı yasağı kaldırmasını istedi
Binlerce Kürt, Berlin'de düzenlenen gösteride Türk hükümetinin PKK'yla yürüttüğü barış sürecine destek çağrısı yaptı ve Almanya'dan PKK'ya uyguladığı yasağı kaldırmasını istedi
Almanya’nın başkenti Berlin’de ‘Barış sürecine destek verilsin, PKK yasağı kalksın’ başlığı altında gerçekleşen yürüyüşe polisin verdiği sayılara göre tahminen 10 bin gösterici katıldı.

Bir grup aşırı sol görüşlü Alman siyasetçinin kurduğu ‘Tatort Kurdistan’ (Olay yeri Kürdistan) İnisiyatifi’nin organize ettiği, radikal Kürt ve Alman dernek ve grupların destek verdiği yürüyüş, kentin en büyük meydanı olan Alexanderplatz’da başladı. Yürüyüşün ardından Federal Meclis yakınlarındaki Brandenburg Kapısı Meydanı’nda miting düzenlendi.

Organizatörlerin ifadesine göre çeşitli Avrupa ülkelerinden göstericilerin katıldığı ve kendi sayılarına göre 30 bin kişinin iştirak ettiği yürüyüşte PKK bayrakları ve Abdullah Öcalan’ın resminin bulunduğu pankartlar açıldı, ancak güvenlik güçlerinin provakasyon olmaması için yasaklı bayrak ve pankartlara karışmadığı gözlemlendi.

Polis yürüyüş öncesinde kent girişinde gösterici taşıyan çok sayıda otobüsün arandığını ve PKK propagandası yapan flamalara el koyulduğunu duyurmuştu.

1300 polis tarafından takip edilen yürüyüş sonrasında yapılan mitinge Barış ve Demokrasi Partisi BDP Eşbaşkanları Selahattin Demirtaş ve Gültan Kışanak da katıldı. Almanya’da yaşayan Kürtlerin Türkiye’de baskı altında yaşadıkları için buraya geldiklerini öne süren Demirtaş, Avrupa Birliği’nin PKK’yı ‘Terörist örgütler’ listesinde bulundurmasının Türk yetkililerle PKK arasındaki çözüm arayışını baltaladığını, AB’nin Türkiye’yi çözüm konusunda cesaretlendirmek için yasağın örgütün söz konusu listeden çıkartılarak, özellikle Almanya’da faaliyetlerine izin verilmesini talep etti.

Öcalan posterlerinin yasaklanmasını da eleştiren Demirtaş ‘Öcalan’ı yasaklayamaysınız Çünkü Öcalan, herkesin odasında, evinde ve kalbindedir’ dedi.

Kuzey Suriye’deki gelişmelere de değinen BDP Eşbaşkanı, ‘orada bir devrimin yaşandığının bunun da Ortadoğu halklarının özgürlüğü için bir örnek olduğunu’ söyledi.

Yürüyüş ve mitingde yapılan diğer konuşmalarda Almanya’da PKK yasağının kalkmasının Kürtlerin konumunu güçlendireceğine ve Almanya’nın çıkarlarını düşünen siyasetçilerin bu konuda inisyatif almasına çağrılar yapıldı.

Geçen Nisan ayında Sol Parti’nin öncülüğünde başlayan bir kampanya kapsamında çok sayıda siyasetçi ve bilim insanı Alman hükümetinden PKK yasağının kaldırılmasını istemişti.

PKK, Almanya’da 1993’ten beri resmen yasaklı. 26 Kasım 1993 tarihinde, Helmut Kohl başbakanlığındaki hükümet, Tansu Çiller hükümetiyle yaptığı görüşmelerin ardından PKK’nın Almanya çapında yasaklandığını açıklamıştı.

PKK yasağa rağmen farklı isimler altında Almanya’daki örgütlenmesini sürdürdü. Güvenlik birimleri yasağın başladığı 1993’te PKK’nın Almanya’da 6 bin 900 üyesi olduğu, şimdi ise bu sayının 13 bine çıktığını açıkladı.

Alman iç istihbarat servisi Federal Anayasayı Koruma Dairesi’nin son Anayasa Koruma Raporu’nda PKK’nın Almanya'yı, örgütün siyasi ve silahlı mücadelesine maddi katkı yaratma imkanı açısından Avrupa'daki en önemli ülke olarak tanımladığı belirtilmişti.

Söz konusu raporda PKK’nın Almanya merkezli uyuşturucu ticareti, şantaj, kara para, insan ticareti ve fuhuş organize ederek yılda 500 milyon Euro gelir elde ettiği, bu parayla da propaganda kampanyalarını yürüttüğü ve silah satın aldığı öne sürülmüştü.

Alman güvenlik güçleri, geçen yıllarda PKK’ya kadro ve finansman teminine yönelik faaliyet gösterdiği iddia edilen birçok dernek, ev ve iş yerine yönelik operasyonlar düzenlemiş, operasyonlarda çok sayıda PKK üyesi gözaltına alınmıştı.

Alman hükümeti ise son olarak geçen Haziran ayında, PKK yasağını kaldırmayı düşünmediğini açıkladı. Federal İçişleri Bakanlığı'nın bir sözcüsü, “Tabii ki Türkiye'deki barış sürecini dikkatle izliyoruz, ancak yasağın kalkması sözkonusu değil” diye konuştu.
XS
SM
MD
LG