Erişilebilirlik

Almanya'da Mülteci Yurdu Kundaklandı


Almanya'nın doğu eyaletlerinden Saksonya Anhalt'ta bulunan Tröglitz’de mülteci yurdu olması planlanan binanın kundaklanması, Hristiyanlar’ın en önemli dini bayramı Paskalya’ya hazırlanan Almanya’yı şoke etti.

Dün gece saatlerinde, içinden kundaklanan ve çatısı tümüyle yanarak büyük bölümü kullanılamaz hala gelen binada 40 mültecinin barınması planlanıyordu.

Polis aşırı sağcıların binayı kundakladığı şüphesiyle soruşturma başlatırken, binada geçici olarak yaşayan iki kişinin yaralanmadan kurtarıldıkları da açıklandı.

İnşaatı bundan kısa süre önce sona eren ve önümüzdeki ay ortasında hizmete alınması planlanan binada, ilk tespitlere göre en az 100 bin Euroluk maddi zarar oluştu.

Tröglitz eski Belediye Başkanı Markus Nierth'in kısa süre önce istifası ile gündeme gelmişti. 2 bin 700 nüfuslu kasabaya mültecilerin yerleştirilmesine destek verip, buna karşı çıkan aşırı sağcı NPD partisiyle mücadele eden Belediye Başkanı Markus Nierth, Neonazi tehditleri üzerine baskıya dayanamayıp geçen 9 Mart’ta istifa etmişti.

Nierth, gerekçe olarak NPD yandaşlarının her pazar günü evinin önünden de geçen protesto yürüyüşlerini ve ailesinin can güvenliğinin tehdit altında olduğunu göstermişti. Yetkilileri kendisine destek olmadıkları için eleştiren Nierth, güvenlik makamlarının NPD yandaşlarının yürüyüş güzergahını değiştirmemesinin de istifa gerekçelerinden biri olduğunu söylemişti.

İstifa Alman siyasetinde aşırı sağcı şiddet konusunu yeniden gündeme getirirken, kundaklama sonrasında ise Tröglitz’in Neonaziler’in yeni simgelerinden biri olmasından korkuluyor.

Nitekim kundaklama ile ilgili görüş belirten eski Belediye Başkanı Markus Nierth, olayı Tröglitz için bir “utanç ve felaket” olarak tanımladı ve kasabanın bundan sonra ‘Mölln ve Hoyerswerda ile birlikte telaffuz edileceğini’ öne sürdü. Mölln kentinde 23 Kasım 1992 tarihinde, Neonazilerin kundakladığı bir evde üç Türk kadın yaşamını yitirmişti. Hoyerswerda’da ise 1991 yılında Vietnamlı ve Mozambiklilerin oturduğu bir bina Neonaziler tarafından yakılmış, binada sıkışıp kalan yüzlerce kişi son anda kurtarılabilmişti.

Tröglitz’deki yangının bir an önce aydınlatılması gerektiğini söyleyen Federal İçişleri Bakanı Thomas de Maizière, “Bu iğrenç saldırıyı gerçekleştirenleri en hızlı şekilde demir parmakların arkasına koymamız gerekiyor’ şeklinde konuştu.

Almanya son zamanlarda yeniden mülteci ve göçmen karşıtı dalgayla karşı karşıya. Güvenlik birimlerinin kayıtlarına göre Almanya'da mülteci yurtlarına geçen yıl en az 150 saldırı düzenlendi.

2012 yılında mülteci yurtlarına yönelik saldırıların sayısı 24, 2013 yılında ise 58 olarak olarak tespit edilmişti.

Geçen yıl camilere ise 45 saldırı yapıldı. 2001 ila 2011 yılları arasında bu saldırıların sayısı yılda ortalama 22 ile sınırlı kalıyordu.

Birçok yorumda pazartesi günleri düzenlenen Pegida gösterilerinin, mülteci yurtlarına yönelik saldırılara zemin hazırlamış olabileceği tahmin ediyor. 2014 yılının sonbahar aylarından bu yana gösteriler düzenleyen “Batı'nın İslamlaşmasına karşı Yurtsever Avrupalılar”, Pegida adlı oluşum İslam, göç ve mülteci karşıtı söylemlerinden dolayı söz konusu ırkçılıkla suçlanıyor.

STÜDYO VOA

IMF Avrupa Dairesi Direktörü Kammer: “Türkiye’deki ekonomik programı destekliyoruz” – 19 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG