Erişilebilirlik

Almanya'da Mülteci Düşmanlığı Tırmanıyor


Türkiye oradan da denizyoluyla Yunanistan'a geçen mültecilerin çoğu ekonomisi daha güçlü olduğu için Almanya'ya sığırnmayı tercih ediyor.
Türkiye oradan da denizyoluyla Yunanistan'a geçen mültecilerin çoğu ekonomisi daha güçlü olduğu için Almanya'ya sığırnmayı tercih ediyor.

Almanya, mülteci yurtlarına yönelik her geçen gün artan saldırılar ve yabancı karşıtı nefret söylemleriyle sarsılıyor. Hafta sonunda Dresden yakınlarındaki Heidenau kentinde kurulan geçici mülteci barınakları önünde yaşanan şiddet olaylarından sonra, dün gece Baden Württenberg’deki Stuttgart, bu gece de Berlin yakınlarında Nauen kentinde iltica başvurusunda bulunanlara tahsis edilmesi planlanan binalar yakıldı. Yetkililer her iki kundaklamanın da yabancı düşmanı bir saldırı olduğundan yola çıkıyor.

Almanya'da geçen aylarda sığınmacıların kalmasının planlandığı binalara yönelik çok sayıda saldırı düzenlenmişti. Yetkililer, bu yılın ilk 6 ayında sığınmacı ve mülteci yurtlarına yapılan saldırı sayısını 202 olarak açıklamıştı.

Kamuoyunda büyük tepki bulan ve “bardağı taşıran” bir olay ise dün Berlin’de yaşandı. İki aşırı sağcı, metroda göçmen bir anne ile iki oğlunu önce yabancı karşıtı ve ırkçı sözlerle taciz etti, ardından da çocukların üzerine idrarını yaptı. Polis diğer yolcuların ihbarı üzerine iki saldırganı gözaltına alırken, olay kamuoyunda infiale neden oldu.

Alman medyasında çıkan yorumlarda göçmenlere ve mülteci yurtlarına karşı yapılan saldırıların Almanya'nın dünyadaki itibarını düşürdüğü belirtilirken, yaşananların iki Almanya birleştikten sonraki yıllarda Türklere yönelik saldırıları hatırlattığı vurgulandı.

Geride kalan günlerde yaşanan olaylara ilişkin bizzat açıklama yapmaması ve olay yerlerine gitmemesi, muhalefet ve göçmen temsilcileri tarafından sert bir biçimde eleştirilen Başbakan Angela Merkel sessizliğini bozarak, sığınmacılara yönelik saldırılarını en sert şekilde kınadığını açıkladı.

Berlin’de Fransa Cumhurbaşkanı Francois Hollande ile Avrupa'ya devam eden sığınmacı akını konusunda biraraya gelen Merkel, ırkçı saldırıları “son derece utanç verici ve itici” bulduğunu söyledi. Sığınmacı yurtlarına karşı düzenlenen protesto gösterilerine sadece ırkçıların değil, normal vatandaşların da destek vermesini eleştiren Merkel, “Ailelerin, hatta çocuklarıyla birlikte bunlarla birlikte yürüyerek onlara destek vermeleri utanç verici” şeklinde konuştu.

Öte yandan Merkel-Hollande buluşmasında sığınmacı akınına maruz kalan İtalya ve Yunanistan'da kayıt merkezlerinin kuruluşlarının hızlandırılmasına ve Ürdün, Lübnan, Türkiye’de sığınmacıların kaldığı kamplara yönelik desteğin artırılmasına karar verildi.

Fransa Cumhurbaşkanı Hollande, Avrupa’ya sığınan mültecilerin daha adil dağıtılması gerektiğini belirterek, “Bu sorumluluk sadece bir ülkeye verilemez,” şeklinde konuştu. Afrika, Suriye ve Afganistan başta olmak üzere Almanya’ya yıl sonuna kadar 800 bin mültecinin gelmesi bekleniyor.

AB Komisyonu sığınmacıların üye ülkelere dağıtımı konusunda gönüllülük esasına dayanan bir uygulama planını yaşama geçirmişti. İngiltere ve Doğu Avrupa ülkeleri hemen hiç mülteci kabul etmezken, Almanya mültecilerin yüzde 18'ini, Fransa ise yüzde 14’ünü kabul ediyor. Çek Cumhuriyeti, Macaristan ve Polonya sığınmacılara kapılarını kapatırken, Slovakya’nın ülkeye alacağı sığınmacıların Hıristiyan olmasını şart koşması tepkiye neden olmuştu.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG