Erişilebilirlik

Almanya da Kürtler'e Yardıma Hazırlanıyor


Alman Savunma Bakanı Ursula von der Leyen bir askeri üssü ziyaret ederken
Alman Savunma Bakanı Ursula von der Leyen bir askeri üssü ziyaret ederken

Savunma Bakanı Ursula vor der Leyen askeri malzeme sevkinin Alman ordusu tarafından yapılacağını ve malzemenin Kürt bölgesine ulaştırılmasında komşu ülke olarak Türkiye'nin yardımcı olabileceğini açıkladı

BERLİN- Kuzey Irak'da Irak-Şam İslam Devleti IŞİD terör örgütünün Kürt bölgesine düzenlediği askeri saldırılardan kaçan Ezidiler'in durumu, Almanya’ya da yansıyor.

Yaklaşık 80 bin Ezidi'nin çoğu sığınmacı olarak yaşadığı ülkenin çeşitli kentlerinde geçen haftadan beri Ezidiler'in kaderine dikkat çekmek için gösteriler yapılıyor.

Öte yandan ABD’nin, Kürt peşmerge güçlerini IŞİD’e karşı desteklemek üzere geçen hafta cuma günü havadan askeri müdahaleye başlaması, ardından Fransa’nın Kürt yönetimine silah yardımında bulunacağını, İngiltere’nin de Sincar dağlarında zor durumda kalan Ezidiler'in kurtarılması girişimlerinde aktif rol oynayacağını açıklamalarından sonra Almanya da Kuzey Irak'daki Kürt yönetimine askeri yardımda bulunmayı tartışmaya açtı.

Üç haftalık yaz tatilini tamamladıktan sonra Berlin’de masasının başına dönen Başbakan Angela Merkel’in sözcüsü Stefen Seibert, nihai kararın verilmediğini, ancak uluslararası hukuka uygun şekilde Kuzey Irak’tan gelen yardım talebine kayıtsız kalmayacaklarını açıkladı.

Savunma Bakanlığı yetkilileri ise Almanya’nın kriz bölgelerine silah göndermeme prensibine bağlı olduklarını, ancak ‘Kuzey Irak’ta yaşanan insani felaket karşısında her tür imkanın değerlendirildiğini' vurguladı.

Bakanlık yetkilileri gönderilmesi planlanan askeri malzemeler arasında yatak, çadır, koruma yeleği ve motorlu askeri araçların yanısıra mayın dedektörü, kask, gece görüş dürbünü gibi ölümcül olmayan askeri malzemelerin de yer aldığını açıkladı.

Malzemelerin ilk etapta Irak hükümetine gönderileceğini belirten Savunma Bakanı Leyen ise, nakliyatı Alman ordusunun üstleneceğini, teçhizatın bölgeye ulaştırılmasında komşu ülke olarak Türkiye’nin yardımcı olabileceğini bildirdi. Alman hükümet çevreleri geçen haftaki değerlendirmelerinde Kürt gruplara kesinlikle silah yardımı yapılmayacağını vurgulamış ve yürürlükteki silah ihracatı düzenlemelerine atıfta bulunmuştu.

Merkel’in işbaşı yapması sonrası değişen tavır değişikliğine, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi Başkanı Mesut Barzani’nin Dışişleri Bakanı Steinmeier’i arıyarak IŞİD’in elindeki ağır silahlara karşı Kürt grupların uzun süre dayanamayacağını söylemesinin etkili olduğu yorumu yapılıyor.

Almanya’daki silah ihracat yönetmeliğine göre insan hakları ihlallerinde bulunan ya da siyasi açıdan istikrarsız bölgelerdeki ülkelere silah satışı yasak. Ancak Berlin’in Kuzey Irak'ta yaşananlar karşısında pasif kaldığı eleştirileri sonrasında bu tabunun yıkılmasına kesin gözüyle bakılıyor.

Geçmişte silah ticareti konusunda çok net bir tavır koyan muhalefetteki Sol Parti bile Iraklı Kürtler'e silah ve bunların ekipmalarının tahsis edilmesine sıcak bakıyor. Berlin Eyalet Parlamentosu’ndan milletvekili Hakan Taş, koordineli bir şekilde ve BM gözetimi altında yapılacak bir askeri yardıma evet diyeceklerini açıkladı.

lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:04:01 0:00
Linki indirmek için

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG