Erişilebilirlik

Almanya'da Mültecilere Yardım Eli


Almanya'da Kazazede Mültecilere Yardım Eli
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:30 0:00

Çok sayıda kaçak göçmen, Afrika, Ortadoğu ve Asya’daki yoksulluk ve çatışmalardan kaçıp Avrupa’da daha güvenli bir yaşam kurabilmek için hayatını tehlikeye atıyor.

Berlin’de başlatılan Cucula girişimi, mülteci ve sığınmacılara, kaçmak için bindikleri teknelerin ahşap parçalarından mobilya yapmayı öğretiyor. Program, Afrika’yı terk ederek Libya’dan İtalya’nın Lampedusa Adası’na ayak basan, oradan da Almanya’ya geçen gençlere umut ışığı oluyor. Bu gençlerden biri, 23 yaşındaki Malili Ali Maiga Nouhou.

Nouhou, o tekneleri unutamadığını çünkü dört arkadaşının boğularak öldüğünü söylüyor ve onlara yardım edemediği için üzülüyor.

Nouhou, İtalya’ya gitmek için bindiği tekneden geri kalan parçalarla kullanılabilir bir eşya yapmanın acılarını hafiflettiğini söylüyor.

Nouhou, tahta parçalarından yaptığı küçük sandalyelerin kendi hikayelerini anlattığını söylüyor.

İtalyanca konuşan Nijeryalı bir göçmen de benzer duygular içinde.

Musa Osman, kendisinin de bir hikayesi olduğunu ve onu asla unutmayacağını söylüyor.

Almanya Başbakanı Angela Merkel, insan kaçakçılarının Akdeniz’i dünyanın en umutsuz insanlarının cesetleriyle dolu bir mezarlığa çevirmesini engellemeleri gerektiğini söyledi.

Merkel, ”İlk işimiz, insan kaçakçılarıyla mücadeleye devam etmek. Bu kişiler insanların hayatını tehlikeye atıyor, onları ölüme itiyor. İkinci olarak insanların ülkelerini terk etmesine yol açan nedenlere yoğunlaşmamız gerekiyor. Üçüncü olarak da Akdeniz’de, kapımızın önünde insanların en kötü şekilde ölmelerini engellemek için elimizden geleni yapmalıyız. Son olaylar hepimizi çok etkiledi.” şeklinde konuştu.

Ancak insan hakları örgütlerine göre Avrupa’ya ayak basanlara daha çok yardım edilmesi şart.

Cucula girişimi, mobilya projesi için 130 bin dolar topladı. Bambino adı verilen sandalyelerin yüz adedi satışa çıkarıldı. Sandalyelerin küçük boyu 140 dolara, büyük boyu ise 270 dolara satılıyor. Amaç, göçmenlerin özgüvenlerini yeniden kazanmaları için gereken becerileri edinmelerini sağlamak.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG