Erişilebilirlik

Almanya'da Skandal Koalisyonu Böldü


Almanya'da Birlik Partileri CDU/CSU ile Sosyal Demokrat SPD arasındaki koalisyon, Alman istihbarat örgütü BND'nin Avrupalı şirketlerin ve siyasetçilerin dinlenmesi konusunda Amerikan Ulusal Güvenlik Dairesi’ne (NSA) yardım ettiğinin ortaya çıkması sonrasında tam anlamıyla birbirine düştü. Berlin’de yapılan yorumlarda hükümet ortaklarının arasının bu olayla bağlantılı olarak giderek daha da açıldığı ve koalisyonun dağılmasının bile gündeme gelebileceği vurgulanıyor.

Koalisyon ortağı Sosyal Demokratlar, olaydan bizzat Başbakan Merkel'i sorumlu tutarak, hesap soruyor ve başbakanın NSA'nın BND’ye teknik keşif için gönderdiği 40 binin üzerinde kelimeyi içeren dinleme listesini açıklamasını istiyor. Nitekim listenin Merkel tarafından Federal Meclis’e bir an önce sunulmasını talep eden SPD Genel Başkanı ve Başbakan Yardımcısı Sigmar Gabriel, “Merkel sessizliğini sürdürmesi durumunda bu devlet skandalı haline gelir” sözüyle Merkel’in üzerindeki baskıyı artırdı. Gabriel, Merkel'in “Amerikalılara karşı onurlu durması gerektiğini” de söyledi.

Federal Adalet Bakanı Heiko Maas ise Merkel’in, BND'nin Amerikan istihbaratı için kimi dinlediğine dair bilgileri açıklaması gerektiğini, aksinin ‘anayasa ihlali’ olacağını öne sürdü. Merkel, listenin açıklanması konusunda Amerikan hükümetinin iznine başvurulması gerektiği cevabını vermişti. Siyasi kulislerden gelen bilgiler ise, Washington’dan gelen tepkinin listenin açıklanmaması yönünde olduğu şeklinde.

Konuyla ilgili iddialara göre, BND Avrupa'da casusluk faaliyetleri kapsamında NSA’den aldığı listeden yola çıkarak 2004 sonrasında her ay ortalama 1,3 milyar adet bilgiyi NSA'ya teslim etti. BND tarafından Bad Aibling şehrindeki dinleme merkezinde toplanan bilgiler, herhangi bir değerlendirmeden geçirilmeden ham bilgi olarak NSA'ya verildi.

Gerçi SPD’li politikacılar, koalisyon hükümetinin casusluk skandalı yüzünden dağılmayacağını ve 2017'ye kadar görevde kalacağını vurguluyor. Ama skandalın ucunun nereye ve kime varacağı henüz bilinmiyor. SPD’nin tavrı Birlik Partileri’ni her geçen gün daha fazla kızdırıyor.

Birlik Partileri’nden CSU’nun Genel Başkanı Horst Seehofer, SPD'nin olaya yaklaşımının koalisyonu zora soktuğunu belirtti. CDU Genel Başkan Yardımcısı ve Hessen Başbakanı Volker Bouffier, koalisyonun tehlikeye girdiğini ve bu şartlar altında 2017’deki seçimlere kadar ömrünün olamayabileceğini söyledi.

Muhalefet partileri Yeşiller ve Sol Parti ise, BND’nin casusluk faaliyetlerinde NSA’ye yardım listenin Federal Meclis’e sunulmaması durumunda konuyu Federal Anayasa Mahkemesi’ne taşıyacaklarını açıkladılar.

Sol Parti’nin Berlin Eyalet Meclisi milletvekili Hakan Taş, Federal Anayasa Mahkemes’ine başvurulmasının şart olduğunu ve mahkemeden Federal hükümeti, söz konusu listeyi açıklamaya mecbur kılacak bir kararın çıkması gerektiğini savunuyor.

Bu arada Almanya’da sekizi Türk, toplam on kişinin öldürülmesinden sorumlu NSU terör örgütünün yıllarca yeraltında faaliyet göstermesindeki rolü nedeniyle de eleştirilerin odağında olan Alman istihbarat örgütü BND’nin El Kaide lideri Osama Bin Ladin'in gizlendiği yeri Amerikan istihbarat teşkilatı CIA’ya bildirdiği açıklandı.

Medyada çıkan haberlerde, BND’nin elindeki bilgilerin 2011’de Bin Ladin'in gizlendiği yerin bulunmasında belirleyici olduğu ve CIA’nin bu bilgileri değerlendirdikten sonra Bin Ladin'in gizlendiği yeri bularak askeri operasyonla öldürdüğü belirtildi. Konuyla ilgili yapılan yorumlarda, söz konusu haberin BND’nin adının karıştığı casusluk skandalının tam ortasında medyaya yansıtılması‘bilinçli bir adım’ olarak nitelendi.

lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:04:45 0:00
Linki indirmek için

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG