Erişilebilirlik

Almanya´da İşsizlik Arttı


Berlin'de Reichstag Meclis Binası
Berlin'de Reichstag Meclis Binası
Euro kullanan ülkelerin bir bölümünde Ocak 2010'da başlayan ve Yunanistan'dan sonra giderek yayılan ekonomik kriz geride kalan 17 zirveye ve gündeme getirilen sayısız öneriye rağmen çözülemedi.

Ortak para birimini kurtarmak ve birliğin çok daha derin bir krize girmesini önleyebilmek için sayılı günler kaldığı uyarısını tekrarlayan uzmanlar, önümüzdeki haftalardaki gelişmelerin Euro'nun kaderini tayin edeceği görüşünde birleşiyor. En önemli olarak tanımlanan tarihlerden biri Almanya'da 12 Eylül'de Anayasa Mahkemesi'nin 500 milyar Euro'luk Avrupa İstikrar Mekanizması'nın Alman yasalarına uygun olup olmadığı yönünde açıklayacağı kararı. Mahkemenin alacağı olumsuz bir kararın İtalya ve İspanya’ya planlanan yardımları imkansız duruma sokacağı ve borsalarda büyük bir depreme yol açabileceği belirtiliyor.

​Artan gerilimin, Euro'nun geleceği ve başta Yunanistan'a dah fazla süre tanınması gibi konularda siyasiler arasındaki polemiklerin de sertleşmesine neden olduğu dikkati çekerken, AB'nin motoru olarak tanımlanan ve Euro'nun kurtarılmasında ana görevi üstlenen Almanya'da ekonomide durgunluk endişesi artıyor. Ülkenin çok sayıda büyük şirketinin bu yılın ikinci yarısında ihracat ve iç talep azalmasına paralel ciro kaybı yaşadığı ve Opel, BASF ve ThyssenKrupp gibi tröstlerin kısa mesaiye başlamayı planladıkları haberlerinden sonra işsiz sayısındaki artış da uzmanlar arasında karamsarlığa yol açtı.

Almanya’da işsizlerin sayısı geçen Ağustos ayında, bir önceki aya kıyasla 29 bin artarak 2 milyon 905 bine yükseldi. Gerçi bu artış çok büyük bir rakam değil, Euro Bölgesi'nde Temmuz ayında işsizlik yüzde 11,3 olarak belirlenirken, Almanya yüzde 6,8’le en düşük işsizlik oranlarından birine sahip. Ancak Almanya'da işsiz sayısının yıllardır sürekli olarak azaldığını belirten uzmanlar, ekonomideki büyümenin yetersiz kalması sonucunda birçok dev şirketin istihdam azaltma kararı aldığını ve işsiz sayısının daha da artabileceğini ve Eylül'de 3 milyon sınırını yeniden aşabileceğini ifade ediyor.

Bu arada kamuoyunun da Euro'nun kurtuluşu ve genel olarak ekonomik gidişata yönelik beklentilerinin olumsuzlaştığı gözlemleniyor. Yapılan bir kamuoyu araştırmasında halkın yüzde 49'nun Euro bölgesinde yaşanan borç krizinin bu yıl sonuna kadar Almanya'ya da ulaşmasını beklediği ve buna paralel işsizliğin artacağını tahmin ettiği ortaya çıktı. Almanya güçlü ekonomisi ile her şeye rağmen krizin olumsuz etkilerini hissetmez diyenlerin oranı ise yüzde 37.

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:44 0:00
XS
SM
MD
LG