Erişilebilirlik

Germanwings Kazasında Ölenler Anıldı


Germanwings kaza kurbanlarının anıldığı Köln'deki tören
Germanwings kaza kurbanlarının anıldığı Köln'deki tören

Almanya, 24 Mart'ta Fransız Alpleri’nde yaşanan Germanwings kazasında ölenleri devlet töreniyle andı. Törene paralel ülke çapında ‘yas günü’ ilan edildi, sabahın ilk saatlerinden itibaren bayraklar yarıya indirildi, törenin düzenlendiği Köln’de saatler 11.59’da trafik durdu.

Kurbanları anma töreni ise Köln Katedrali’nde düzenlendi. Törene hayatını kaybedenlerin yakınlarından 500 kişinin yanısıra toplam 1400 kişi alındı. Kiliseye giremeyen yüzlerce kişi töreni dışarıda kurulan dev ekranlardan izledi.

Resmi törene Almanya Cumhurbaşkanı Joachim Gauck, Almanya Başbakanı Angela Merkel ve Federal Meclis Başkanı Norbert Lammert'in yanı sıra Fransa ile İspanya’dan ulaştırma bakanları ve kazada can veren diğer yolcuların vatandaşı olduğu ülkelerin temsilcileri katıldı.

Almanya’daki Katolik Kilisesi’nin en yetkili isimlerinden Köln Kardinali Rainer Woelki’nin, Protestan Kilisesi'nden Annette Kurschus ile birlikte yönettiği dini ayinle başlayan tören, ülkenin ana televizyon programları tarafından canlı olarak yayınlandı.

Kardinal Woelki, ‘İnsan, Hristiyan ve Kardinal olarak yaşanan kazayı ve geride kalanların acısını anlatacak bir kelime bulamıyorum’ derken, Hristriyanlar açısından tek tesellinin kazada yaşamını yitirenlerin ‘öbür dünyadaki varlıklarına inanmak’ olduğunu söyledi.

Tören sırasında hayatını kaybeden her bir kişi için, yani toplam 150 mum yakıldı. Kasıtlı olarak uçağı düşürdüğüne inanılan ikinci pilot Andreas Lubitz için de mum yakılması Alman medyasında tartışma yaratmıştı. Cumhurbaşkanı Gauck yaptığı konuşmada, Lubitz’le iligili iddialara atıfta bulunarak, “Bu kadar insanın nasıl olup da bir kişinin aldığı karar sonucu öldüğü sorusunun ne yazık ki anlamı ve yanıtı yok” şeklinde konuştu. Gauck, teknik olanakların her geçen gün ilerlediğini, ancak uçak kazasının bir kez daha yüzde yüz güvenliğin mümkün olmadığını ispatladığını söyledi.

Germanwings Havayolları'nın Barselona-Düsseldorf seferini yapan 9525 sefer sayılı uçağı 24 Mart'ta Fransız Alpleri'nde düşmüştü. Olayda 144 yolcu ve 6 mürettebat yaşamını yitirmiş, yetkililerin kara kutudaki ses kayıtlarında yaptıkları incelemenin ardından uçağın yardımcı pilot tarafından kasten düşürüldüğü sonucuna varmaları, Almanya’da büyük bir şoka neden olmuştu.
28 yaşındaki pilotun evinde arama yapan Alman savcılar ise Andreas Lubitz’in uzun süredir psikolojik sorunlar yaşadığını ve kaza günü de raporlu olduğunu saptamıştı. Lufthansa Havayolları’nın yan kuruluşu olan Germanwings Havayolları’na ait yolcu uçağını düşürdüğüne inanılan Lubitz’in ayrıldığı kız arkadaşına “Öyle bir şey yapacağım ki adımı herkes duyacak” dediğinin ortaya çıkması konuya yeni bir boyut getirmişti.

Öte yandan Almanya Hava Trafik Kontrol Dairesi, benzer olayların ileride engelenebilmesi için, uçakların yer ekibi tarafından da kontrol edilebildiği bir teknolojinin hayata geçirilmesi fikrini gündeme getirdi. Acil durumlarda uçaktaki otomatik pilot sisteminin devre dışı bırakılarak, yerden kontröllü bir uçuş sağlanmasını öneren yetkililer, bu sayede yolcu uçaklarının güvenli bir şekilde inişinin sağlanabileceğini savundu.

Lubitz'in kokpit kapısını içeriden kilitleyerek pilotun içeri girmesini engellediği tahmin edilirken, Germanwings kazası kokpit güvenliği ve kokpit kapısının kilitlenmesi gibi konuları da gündeme getirmişti. Başta Lufthansa ve Germanwings olmak üzere çok sayıda havayolu şirketi kaza sonrasında kokpitlerde en az iki kişinin bulunması zorunluluğu yeni güvenlik önlemi olarak uygulamaya koydu.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG