Erişilebilirlik

Almanya’da ‘Cumhuriyet’ Tepkisi Sürüyor


Cumhuriyet gazetesi yöneticileriyle yazarlarının gözaltına alınması ve Türkiye’de idam cezasının getirilmesi yönündeki tartışmalar Alman basınında ve siyasetinde geniş yer bulmaya devam ediyor.

lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:03:56 0:00

Başbakan Angela Merkel’in sözcüsü Steffen Seibert dün "Merkel, ‘Basın özgürlüğü devletin müdahalesi ve sansürün olmaması halinde var olur. Bununla da sınırlı değil. Basın özgürlüğü sorun, hatta tehlike ile karşı karşıya kalma endişesi yaşamaksızın uygunsuzlukları gün ışığına çıkartma ve haberleştirme özgürlüğünü kapsıyor’ demişti. Basın özgürlüğü ile ilgili kanaatimizin zemini budur ve Türk hükümeti ile farklı seviyelerdeki görüşmelerimizde aktardığımız görüş de budur,” şeklinde bir açıklama yapmıştı.

Bugün de Hristiyan Demokrat Birlik (CDU) partisinin dış politika sözcüsü Norbert Röttgen, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Türkiye’yi Avrupa'dan giderek uzaklaştırdığını iddia ederek, "Onun için (Erdoğan) önemli olan tek şey Türkiye'ye hakim olmaktır. Avrupa ülkeleri ve Almanya hükümeti, Türkiye Avrupa'nın temel prensiplerini ihlal ettiğinde eleştirilerini dile getirmelidir,” dedi.

Son yaşanan olaylardan sonra Türkiye’ye yaptırım uygulanmasını, örneğin AB ile süren müzakerelerin sona erdirilmesini dile getiren siyasetçilerin ön plana çıktığı dikkat çekerken, Yeşiller Partisi Eş-Başkanı Cem Özdemir, Batılı devletlerin Türkiye’ye ortak tepki vermesi gerektiğini savundu. Alman ARD televizyonuna konuşan Özdemir, Türkiye’nin NATO ve Avrupa Konseyi üyesi olduğunu, ayrıca AB’ye girmek istediğini belirterek, Avrupa ülkelerinin ve ABD’nin, Ankara’ya, demokrasi, insan ve azınlık haklarına değer vermeyen bir ülkenin kendi aralarında yer alamayacağı şeklinde bir tepki vermesi gerektiğini öne sürdü.

Muhalefetteki Sol Parti'nin federal milletvekillerinden Azize Tank, Alman siyasetçiler tarafından gündeme getirilen “sert tepki” ya da AB ile müzakerelerin kesilmesi istemlerinin Türkiye’deki demokratik sürece faydası olmayacağı görüşünde.

AKP’nin insan hakları, düşünce, ifade ve inanç özgürlüğü vaatleriyle iktidara geldiğini anımsatan Azize Tank, gelinen durumda Türkiye’nin tüm bu konularda çok geriye düştüğünü belirtiyor ve Türkiye kamuoyunun gidişata tepki vermesi gerektiğini savunuyor.

Öte yandan Alman Gazeteciler Sendikası, Cumhuriyet çalışanlarının serbest bırakılması için Alman hükümetinin harekete geçmesini istedi. Alman Gazeteciler Birliği Genel Başkanı Frank Überall ise, son gazeteci tutuklamalarıyla Türkiye’de “Basın özgürlüğünden kalan son küçük alanların da kurutulduğunu” ifade ederek, hükümetin buna tepkisiz kalmaması gerektiğini öne sürdü.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG