Erişilebilirlik

Almanya'da Cihatçı Sayısında Büyük Artış Var


Almanya'da Suriye'ye cihatçıların yanına gittiği belirlenen ve IŞİD üyesi olmakla suçlanan bir genç (Ocak 2015)
Almanya'da Suriye'ye cihatçıların yanına gittiği belirlenen ve IŞİD üyesi olmakla suçlanan bir genç (Ocak 2015)

Suriye ve Irak'ta savaşan radikal İslamcılar arasında Almanya'dan giden çok sayıda genç bulunuyor. Federal İçişleri Bakanı Thomas de Maizière’in yaptığı son açıklamaya göre, IŞİD’e katılmak üzere bölgeye giden Almanların sayısı 650’ye tırmandı.

2013 yılında terör örgütüne sadece 60 kişinin katıldığını hatırlatan İçişleri Bakanı geride kalan iki yılda cihat için gidenlerin sayısında büyük bir artış yaşandığını, ancak güvenlik yetkililerinin de bu sürede radikal dinciler konusunda çok daha yoğun bilgi sahibi olduğunu söyledi.

Söz konusu cihatçıların kimliklerinin bilindiğini duyuran de Maizière, aynı zamanda Almanya’da faal, binden fazla tehlikeli olarak sınıflandırılan aşırı dinci hakkında da çok geniş bilgiye sahip olduklarını ve bu kişilerin yaptıklarını çok yakından takip ettiklerini belirtti.

Anayasayı Koruma Kurumu, geçen sonbaharda konuyla ilgili bir açıklamasında IŞİD’e katılan Almanlar’ın sayısını 320 olarak vermişti. Federal hükümet IŞİD ve benzer terör örgütlerine katılmak amacıyla yapılan seyahatleri ve seyahat girişimlerinin cezalandırılmasını öngören yasa tasarısını bundan kısa bir süre önce kabul etti. Cihat yanlılarının Ortadoğu ülkelerindeki terör örgütlerine katılımını engellemeyi amaçlayan yasa, söz konusu kişilerin pasaportlarına el konulmasına ve yurtdışına çıkış yasağı getirilmesine olanak veriyor.

Alman güvenlik birimlerinin giderek artan diğer bir korkusu ise, IŞİD saflarında savaş tecrübesi kazanıp Almanya’ya geri dönenler. Anayasayı Koruma Teşkilatı, Almanya’ya 180 civarında cihatçının geri döndüğünü ve hepsini takip etmede sorun yaşadıklarını açıkladı. İçişleri Bakanlığı’ndan bir yetkili de geri dönen IŞİD militanlarını Almanya'da iç güvenlik için büyük bir tehlike olarak tanımladı ve her an farklı boyut ve yoğunlukta saldırılarla bu tehlikenin gerçeğe dönüşebileceğini belirtti.

Bu arada Türkiye'den Almanya'ya dönen Kerim Marc B. isimli 22 yaşındaki Müslüman genç, Suriye'de IŞİD'le birlikte savaştığı gerekçesiyle Düsseldorf havaalanında polis tarafından gözaltına alındı. Marc B.'nin 2013'te Suriye'de IŞİD'le birlikte silahlı çatışmalara katıldığı, devleti tehlikeye sokan şiddet eylemleri hazırladığı ve saldırı yapma riskinin yüksek olduğu duyuruldu.

Öte yandan Berlin Eyalet Mahkemesi geçen yıl Berlin’deki El-Nur Camii'nde verdiği vaazda ‘Yahudileri imha etme’ çağrısı yapan Bilal İsmail adlı imamı 9 bin 600 Euro para cezasına çarptırdı. Kendini ‘Şeyh’ olarak tanımlayan Bilal İsmail savcılığın iddiasına göre söz konusu vaazda ‘Allah’ın İsrail’i cezalandırması için dua edin’ şeklinde de konuştu.

El Nur Camii, Almanya'nın iç istihbarat kurumu Anayasayı Koruma Teşkilatı tarafından bir süredir izleniyor. Geçtiğimiz Şubat ayında ise gene El Nur Camii'deki Mısırlı imam Abdul Muaz El Ayla’nın vaazında bir kadının eşinin cinsel ilişkide bulunma talebini hiçbir şekilde geri çevirmeye hakkı olmadığı, eşinin izni olmadan dışarı çıkamayacağını ya da çalışamayacağını söylemesi Almanya’da tepkilere neden olmuştu. Berlin-Brandenburg Türk Toplumu adlı Türk lobi kuruluşu, imamı halkı kin ve düşmanlığa tahrik ettiği gerekçesiyle mahkemeye verdi.

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG