Erişilebilirlik

Casuslukla Suçlanan Üç Türk'ün Davası Başladı


Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) adına çalışmakla ve Almanya’da Türkiye için istihbarat toplamakla suçlanan üç Türk hakkındaki dava başladı. Koblenz Yüksek Eyalet Mahkemesi’nde görülen davaya tutuklu yargılanan Muhammed Taha G. ile tutuksuz yargılanan Göksel G. ve Ahmet Duran Y. avukatlarıyla katıldı.

Duruşmanın başında Federal Mahkeme Başsavcı hazırlanan 8 sayfadan oluşan iddianamenin özetini okundu. Federal Savcılığın iddianamesinde sanıklar üç kişilik çekirdek kadrodan oluşan gizli ajan ağı kurarak, 2013 yılından gözaltına alındıkları 17 Aralık 2014 tarihine kadar MİT'e çalışmakla suçlanıyor. İddianamede Alman basını tarafından Başbakanlığı döneminde Recep Tayyip Erdoğan’ın danışmanlarından olduğu öne sürülen Muhammed Taha G.'nin grubun yöneticisi olduğu ve Ahmet Duran Y. ile Göksel G. ve daha birçok muhbiri yönlendirdiği öne sürülüyor.

Başsavcının değerlendirmeye aldığı ve emniyet birimlerinin elindeki telefon dinleme kayıtlarına göre, Muhammed Taha G. ve ekibinin hedefinde Almanya’daki Erdoğan muhalifleri, Kürtler, Ezidiler ve Gülen Hareketi mensupları başlıca hedefler olmuş. 20 bin sayfadan daha fazla olan dava dosyasındaki iddialara göre söz konusu ajanlar bu grupların özellikle Erdoğan’a karşı düzenledikleri gösteri ve eylemleri takip ederek, topladıkları bilgileri ve resimleri Ankara’ya, MİT’e aktardılar. Gözaltına alınmadan Alman güvenlik birimleri tarafından telefon konuşmaları ve internet üzerinden iletişimleri aylarca izlenen Muhammed Taha G.’nin Almanya’daki faaliyetleri kapsamında kendisini sık sık “Erdoğan’ın danışmanı” sıfatıyla tanıttığı, yaptığı gizli görüşmelerde, mali ve ekonomi alanlarında hükümet için bilgiler topladığını anlattığı ve Almanya’da bir gizli yapı kurduklarını söylediği öne sürülüyor. İddianameye göre Muhammed Taha G. ve ekibi MİT Müsteşarı Hakan Fidan’ın örtülü ödeneğinden aldıkları 25 bin Euro ile Bad Dürkheim kentinde sözde danışmanlık şirketi açarak, çalışmalarını bu şirket üzerinden gizli şekilde yürüttüler. Federal Başsavcının iddianameyi okumasından sonra, müdafi taraf iddiaların yersiz ve sanıkların suçsuz olduğunu ve bugünkü duruşmada herhangi bir açıklama yapmak istemediklerini ifade etti.

Muhammed Taha G.'nin geçen yıl Aralık ayında tutuklanmasından sonra dönemin Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, üçlünün MİT için çalışmadıklarını açıklamıştı. Alman basınında büyük yankı bulan dava için mahkeme ilk planda toplam 25 oturum tarihi belirledi. Kararın 23 Aralık 2015’de açıklanması öngörülüyor. Alman Ceza Kanunu’nun ilgili maddesine göre, “yabancı bir güç için Almanya’ya karşı gizli istihbarat faaliyeti yürütmek, bu bağlamda cereyan eden olayları, nesneleri ve toplanan bilgileri servis etmek veya yabancı bir gücün istihbarat teşkilatına vermek veya aracılarına, yukarıda tarif edilen eylemleri yürütmeyi taahhüt etmenin” cezası beş yıla kadar hapis olabiliyor.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG