Erişilebilirlik

Almanya'da 'Büyük Koalisyon' Görüşmeleri


(Soldan sağa) Sosyal Demokrat Parti'nin Eski Başbakan adayı Peer Steinbrück, parti eski lideri Frank-Walter Steinmeier, partinin şimdiki lideri Sigmar Gabriel and Kuzey Ren Vestfalya eyaleti Başbakanı Hannelore Kraft 'Büyük Koalisyon' görüşmelerinin ilki için CDU Lideri ve Başbakan Angela Merkel'le görüşmeye giderken
(Soldan sağa) Sosyal Demokrat Parti'nin Eski Başbakan adayı Peer Steinbrück, parti eski lideri Frank-Walter Steinmeier, partinin şimdiki lideri Sigmar Gabriel and Kuzey Ren Vestfalya eyaleti Başbakanı Hannelore Kraft 'Büyük Koalisyon' görüşmelerinin ilki için CDU Lideri ve Başbakan Angela Merkel'le görüşmeye giderken
Almanya’da 22 Eylül’de yapılan genel seçimlerin ardından koalisyon hükümeti kurma çalışmaları devam ediyor.

Bu kapsamda Hristiyan Birlik Partileri (CDU/CSU) ve Sosyal Demokrat Parti (SPD) arasında olası 'Büyük Koalisyon' için nabız yoklama olarak nitelenen müzakerelerin ilk görüşmesi yapıldı ve her iki taraf üç saat süren ilk görüşmeden sonra 14 Ekim Pazartesi günü tekrar bir araya gelme kararı aldı.

Partilerin genel başkanları ve kurmaylarının katıldığı görüşmede enerji, istihdam, aile ve eğitim politikalarının ele alındığı ve toplantının beklenenin tersine olumlu bir havada geçtiği belirtiliyor.

Başbakan Angela Merkel ile SPD Genel Başkanı Gabriel'in iyi anlaştıkları ve koalisyona sıcak baktıkları biliniyor.

Berlin'deki gözlemciler Birlik Partileri'nden 14 SPD'den de 7 siyasetçinin katıldığı toplantıda 'Büyük Koalisyon' sinyallerinin verildiğini belirtirken, görüşmeden sonra yapılan açıklamalarda, 'güzel ve yapıcı' bir görüşmeden bahsedilerek, 'fikirlerimizin örtüştüğü noktalar çok' denmesi dikkat çekti.

Ancak CDU/CSU ile SPD arasında yapılacak ikinci kademe görüşmelerde yüksek gelirliler için vergilerin yükseltilmesi ve asgari ücretin belirlenmesi konusunda tartışmaların yaşanabileceği ifade ediliyor.

Merkel ve Birlik Partileri genel seçimlerden yüzde 41,5 oranında oy alarak birinci parti çıkmış, ancak hükümet ortağı Hür Demokrat Parti'nin yüzde 5'lik seçim barajına takılarak parlamento dışı kalması sonrasında beş sandalye farkla tek başına hükümeti kurabilecek çoğunluğa ulaşamamıştı.

Sosyal Demokrat Parti ise yüzde 25,7’lik oy oranı ile seçimlerden ikinci güç olarak çıkmıştı. Gözlemciler son iki dönemdir başbakanlık görevini sürdüren Angela Merkel'in yeniden bu göreve gelebilmesi için hükümet anahtarının SPD'nin elinde olduğu görüşünde hemfikir.

SPD'nin koalisyon görüşmelerinde Merkel'le uzlaşması durumunda bile konuyla ilgili son kararı parti tabanı oylayacak. SPD'nin parti tabanının Birlik Partileri ile koalisyona karşı oy kullanma ihtimali yüksek olarak tanımlanıyor. Bu yüzden başta Başbakan Merkel olmak üzere Birlik Partileri'nin temsilcileri, hükümet kurmak için Yeşiller ile koalisyon seçeneğini de açık tutmak istiyor.

Nitekim Birlik Partileri, perşembe günü koalisyon hükümeti arayışları kapsamında Yeşiller Partisi ile ön görüşme yapacak.

Hükümet kurma çalışmalarının Aralık veya Ocak ayına kadar sürebileceği tahmin ediliyor.

Yapılan kamuoyu yoklamalarına göre, kamuoyunun büyük bir çoğunluğu Hristiyan Birlik Partileri ile Sosyal Demokrat Parti'nin kuracağı büyük koalisyon hükümetinden yana.

STÜDYO VOA

İran’ın İsrail’e saldırması ABD’de nasıl yankılandı? – 15 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG