Erişilebilirlik

Almanya’da Başörtüsü Yasağı Kalkıyor mu?


Kuzey-Ren Vestfalya eyaletindeki okullarda başörtüsü yasağını ele alan Anayasa Mahkemesi, 2003 yılında aldığı kendi kararını revize ederek, başörtüsünün genel olarak yasaklanamayacağına hükmetti. Mahkemenin kararı örnek teşkil ettiğinden diğer eyaletlerde de uygulanacak

Almanya’da Federal Mahkeme’den başörtüsü konusunda çok önemli bir karar çıktı. Mahkeme, 2003 yılında aldığı kendi kararını revize ederek, başörtüsünün genel olarak yasaklanamayacağına hükmetti. Kuzey-Ren Vestfalya eyaletindeki okullarda başörtüsü yasağını ele alan mahkeme, öğretmenlerin derslerde başörtüsü takmasına 2003’de getirilen yasağın anayasaya aykırı olduğuna karar verdi. Devletin din konusunda tarafsız olması gerektiğine dikkat çekilen karar, eyalette başörtüsünün ‘okul huzurunu bozan bir unsur’ olarak tanımlanmasını ‘soyut’ olarak değerlendirdi ve yasak için bu tehlikenin ‘yeterli derecede somut bir tehdit' olması gerektiğine vurgu yaptı.

Almanya’da Kuzey Ren Vestfalya’nın yanısıra Baden-Württemberg, Bavyera, Berlin, Bremen, Hessen, Aşağı Saksonya ve Saarland eyaletlerinde devlet okullarında öğretmenlere yönelik başörtüsü yasağı bulunuyor. Anayasa Mahkemesi’nin söz konusu kararı örnek teşkil ettiğinden diğer eyaletlerde de uygulanacak.

Almanya’da başörtüsü tartışmaları, 1990’lı yılların sonunda Afgan kökenli öğretmen Ferişta Ludin’in Baden-Württemberg eyaletinde, görev sırasında başörtüsü takmasına izin vermeyen okul yönetimine karşı açtığı davayla patlak vermişti. Ardından Anayasa Mahkemesi 2003 yılında konuyla ilgili davada, yasal temeli olduğu takdirde okullarda öğretmenlere tedbir olarak başörtüsü yasağı getirilebileceğine hükmetmişti. Geride kalan yıllarda İslami örgütler başörtüsü yasağını eleştirerek insan hakları ihlali olarak değerlendirdi ve Müslüman kadınlara ayrımcılık yapıldığı savundu. Almanya İslam Konseyi Başkanı Ali Kızılkaya Müslüman öğretmenlere yönelik başörtüsü yasağının kaldırılmasını çok önemli bir adım olarak niteliyor.

Sosyal Demokrat Parti SPD’nin İslam Politikaları sözcüsü Lale Akgün ise Almanya'nın en yüksek yargı mercii olan Anayasa Mahkemesi’nin kararının eğitimdeki seküler anlayışla bağdaşmadığı görüşünde.

Lale Akgün, alınan kararın başörtüsünün siyasal simge olarak görülmesine yol açacağını da belirtiyor.

STÜDYO VOA

IMF Avrupa Dairesi Direktörü Kammer: “Türkiye’deki ekonomik programı destekliyoruz” – 19 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG