Erişilebilirlik

'Ayrımcılık Türkiye'ye Geri Göçü Tetikliyor'


Almanya’nın 2014 göç raporu geçen hafta açıklandı. Rapora göre Almanya'dan Türkiye'ye 31 bin 941 kişi dönüş yaptı. Dönenlerin yüzde 42,5'i 18 yaşın altında. Türkiye'den Almanya'ya gelen kişi sayısı ise 27 bin 805.

Son yıllarda artan ‘geri dönenler’ sayısı, çok sayıda araştırmaya konu oldu. Genelde ortaya çıkan sonuç, Almanya’da Türklere yönelik ayrımcılık, ötekileştirme ve İslamofobi, Türkiye’ye dönmede en büyük etkenlerden arasında yer aldığı. Almanya’da meslek sahibi olmayan ya da eğitimsiz Türkiye kökenlilerin sosyal ve ekonomik koşullarının kötüleşmesi de dönüşü hızlandırıyor.

lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:05:10 0:00
Linki indirmek için

Sakarya Üniversitesi Diaspora Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi tarafından yapılan bir yeni araştırma,ilk olarak Federal Almanya’daki Türkiye kökenlilerin yaşadıkları hak ihlallerini irdeliyor. Merkezin direktörü Bünyamin Bezci, araştırmayı yaparken amaçlarının Almanya’yı insan hakları konusunda yargılamak olmadığının altını çiziyor. Ancak Bezci, yabancılar söz konusu olduğunda insan haklarının hukuki metinlerde belirlendiği gibi uygulanmadığını saptadıklarını da açıkladı.

Konuyla ilgili 2014 verilerini temel alan raporda, çifte vatandaşlık hakkı, başörtülü çalışmak isteyen Müslüman kadınların iş yerlerinde ayrımcı muameleye tabi tutulması, cami inşaatlarında yaşanan zorluklar ve İslamofobi gibi birçok başlığa yer verilmiş.

Raporda ayrıca 2000-2007 yılları arasında 8'i Türk 10 kişinin öldürülmesinden sorumlu Nasyonal Sosyalist Yeraltı (NSU) örgütünün davasındaki ayrıntılara dikkat çekiliyor. Bunlara göre ‘Alman hukuk sisteminin yavaş işlemesi, şahitlerin kaybolması, faillerin bir şekilde intihar ediyorlar olması’ hak ihlali boyutunu gösteren gelişmeler.

Bünyamin Bezci, Almanya'nın hukuksal açıdan gelişmiş insan hakları standartlarına sahip olduğunu söylüyor ancak yetkililerin yaklaşımları olumlu olsa da, bu hakların aynı şekilde göçmenlere uygulanmamasını eleştiriyor.

Diaspora Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi, Almanya’da yabancılara yönelik ayrımcılık iddialarının bürokrasi, eğitim sistemi ve iş hayatında artarak sürdüğünü ortaya koyuyor. Direktör Bünyamin Bezci, Almanya’nın yaşadığı mülteci göçünün konuya daha da duyarlı bir yaklaşım zorunluluğunu getirdiğini vurguluyor. Bezci’ye göre, Alman hükümeti toplumsal zihniyet dönüşümü için bu konuda da olumlu algı oluşturmaya çalışmalı.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG