Erişilebilirlik

Almanya’da 5 Çocuktan Biri Yoksul


Almanya ekonomik olarak dünyanın en güçlü ülkeleri arasında yer alsa da, yeni bir rapor Almanya’da 15 yaşın altındaki her 5 çocuktan birinin yoksulluk sınırı altında yaşadığını ortaya koydu.

Diğer Avrupa ülkelerinde ekonomide durgunluk devam ederken, dünyanın en büyük üçüncü ekonomisi olan Almanya’da uzmanlar bu ve önümüzdeki yıl ekonominin yüzde 1,8 oranında büyüyeceğini tahmin ediyor. İşsizlik oranı da yüzde 6,3 ile Almanya'nın birleşmesinden bu yana ölçülen tarihi düşük seviyesini koruyor.

Ancak tüm bu olumlu verilere ve refaha rağmen yoksulluk sınırının altında yaşayanların sayısı günden güne artıyor ve özellikle çocuklar arasında gözlenen yoksulluğun boyutları giderek endişe verici seviyelere ulaşıyor.

Alman Çocuk Yardım Kurumu’nun konuyla ilgili son raporuna göre 15 yaşın altındaki her beş çocuktan biri, başka bir deyişle 3 milyona yakın çocuk yoksulluk sınırında yaşıyor.

Almanya'daki ortalama gelir seviyesinin yüzde 60'ı ve daha azına sahip ailelerde yaşayan çocuklar “yoksul” kategorisine giriyor. Yoksulluk sınırı yalnız yaşayan tek çocuklu bir birey için 1.300 Euro seviyesindeyken, iki çocuklu bir ailenin yoksulluk sınırı ise 2.070 Euro.

Ülkeye gelen mülteci ailelerinin büyük çoğunluğunun orta ve uzun vadeli yoksulluk tehlikesi altında yaşayacağı, dolayısıyla yoksul çocuk sayısının daha da artacağını belirten uzmanlar, çocukların sosyal ve ekonomik mağduriyetlerinin birçok alanda kendini gösterdiğini belirtiyor.

Söz konusu çocukların yüzde 11'i kışlık giysilere sahip değil, yüzde 15’i sağlıksız konutlarda yaşıyor. Bu çocukların yüzde 76’sı tatile gidemiyor, yüzde 14’ünün evde internet kullanma olanağı yok.

En önemli sorunlarından biri de maddi durumu iyi olmayan ailelerin, çocuklarının eğitimine yeteri kadar olanak sağlayamaması. Ailenin sosyo-ekonomik koşullarına bağlı olarak yoksul çocuklar kötü eğitim ve öğretim koşulları ile karşı karşıya kalıyor ve yoksulluk döngüsünden çıkma şansı daha küçük yaşta daralıyor.

Birçok uzman, Alman devleti tarafından yoksul çocuklar için sunulan olanakları yeterli görmüyor ve yıllardır 0-16 yaş grubu çocuklara ücretsiz bakım, vasıflandırma ve eğitim programları sunulması talebini dile getiriyor.

Yeşiller Partisi Federal Meclis milletvekili ve eğitim politikaları sözcüsü Ekin Deligöz de, göçmen kökenlilerin yoksullaşma olasılığının göçmen olmayanlara göre iki kat daha fazla olduğunu belirten, iyi bir eğitim alamayanları gelecekte işsizlik ve buna bağlı olarak yoksulluğun beklediğini vurguluyor.

lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:03:07 0:00

STÜDYO VOA

IMF Avrupa Dairesi Direktörü Kammer: “Türkiye’deki ekonomik programı destekliyoruz” – 19 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG