Erişilebilirlik

Almanya'da 1915 Olayları Tartışması Sürüyor


Alman Parlamentosu Bundestag’da gelecek Cuma 24 Nisan 2015 tarihinde 1915 olayları için özel “100. Yıl oturumu” yapılacak. Söz konusu oturumda Federal hükümetin sunacağı konuyla ilgili karar önergesinde yaşanan olayların, “soykırım” yerine “katliam, zulüm ve tehcir” olarak adlandırılması ile ilgili tartışmalar ise devam ediyor.

Nitekim Federal Hükümet’in sözcüsü Steffen Seifert, dünkü haftalık basın toplantısında “Şimdi amacımız ölümcül tehcir ve zulmü anmak olmalı” şeklindeki açıklamasıyla bu konudaki yaklaşımın sürdürdüğünün altını çizdi.

Alman basınında konuyla ilgili çıkan yorumlarda ise, Merkel hükümetinin Türkiye ile ilişkileri tehlikeye sokmamak için ‘soykırım’ kavramını kullanmaktan çekindiği öne sürülürken, hem hükümet partilerinin içinden hem de muhalefetten önergede ‘soykırım’ kavramının yer alması yönünde sesler yükseliyor.

Federal Parlamento Dışişleri Komisyonu Başkanı CDU’lu Norbert Röttgen “Uzun zamandır bilinen ve bilimsel olarak ispatlanan bu olay, adı konularak anılmalıdır. 100 yıl önce Ermenilere soykırım yapılmıştır” şeklinde bir açıklama yaptı.

Bu arada Federal Parlamento’daki oturumdan bir gün önce, Perşembe akşamı Berlin Katedrali’nde yapılacak “Ermenilere, Süryanilere ve Pontus Rumlarına yönelik soykırımı anma ayini” adlı törene Cumhurbaşkanı Joachim Gauck’un katılmasının ve yapacağı konuşmada ‘soykırım’ ifadesini kullanması olasılığının konuyla ilgili tartışmaları derinleştirebileceği ve Türkiye ile Almanya arasında gerilime yol açabileceği de konuşuluyor.

Alman Ermeni Toplumu Başkanı Raffi Kantian, Alman hükümetin bu konuda aldığı ve eleştirilere neden olan tavrı ‘real politikalara öncelik vermesi’ ile gerekçelendiriyor.

Almanya’da konuyla ilgili kavram kargaşasının yeni olmadığını, 2005 yılında Alman Parlamentosu’nda Ermeni olaylarının anılmasını öngören önerge sürecinde de benzer tartışmaların yaşandığını anımsatan Raffi Kantian, 100.yıl nedeni ile konuya toplumsal yaklaşımın daha duyarlı olduğu ve bunun sonucunda hükümete baskının arttığı görüşünde.

lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:08:11 0:00
Linki indirmek için

Alman Ermeni Toplumu Başkanı Raffi Kantian, konuyla ilgili tartışmalarda 1915 yılında yaşanan olaylarda Almanlar'ın sorumluluğunun da gündeme gelmesini doğru bulduğunu belirtiyor.

Raffi Kantian, Alman hükümetinin 1915’de yaşananlarla ilgili son sözünü daha söylemediğine inandığını ve ileride daha olumlu gelişmelerin olacağını düşündüğünü de belirtiyor.

Bu arada Yeşiller Partisi Eş Başkanı Cem Özdemir’in, 1915 olaylarının 100. Yılı dolayısıyla İstanbul'da yapılacak bir etkinliğe katılmak üzere Türkiye'ye gideceği açıklandı. Yeşiller Partisi'nden yapılan açıklamada Özdemir'in Çarşamba günü İstanbul'da 1915'de hayatını kaybedenler için yapılacak “24 Nisan'ı anma” programına katılacağı belirtildi. Özdemir bundan kısa bir süre önce, Alman hükümetinden “Osmanlı topraklarında Ermenilere soykırım yapıldığını” tanımasını istemiş ve ‘hükümetin işlenen kanlı suçlara uygun olmayan bir dil kullanıldığından üzüntü duyduğunu’ belirtmişti.

STÜDYO VOA

Uluslararası yatırımcılar Türk ekonomisinden güvence bekliyor – 17 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:50 0:00
XS
SM
MD
LG