Erişilebilirlik

Almanya Cumhurbaşkanından Türkiye’ye Çağrı


Almanya'nın yeni cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier, Federal Meclis’teki yemin töreninde, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a Almanya'ya yönelik Nazi benzetmelerine son verme çağrısı yaptı. Konuşmasında “demokrasinin korunmasına” odaklanan Steinmeier, “Avrupa’da otoriterlik yeniden yükselişte. Görevimiz demokrasiyi bu gelişmeye karşı korumaktır” dedi.

lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:03:28 0:00

Steinmeier, medeni cesaretin demokrasilerin yaşam kaynağı olduğunu, diktatörlük ve otokrasilerde ise korkunun estiğini belirtti. Konuşmasının bir bölümünü Türkiye’ye ayıran yeni Cumhurbaşkanı Steinmeier, Cumhurbaşkanı Erdoğan’a yönelik olarak, “Ağza alınmayacak Nazi benzetmelerine son verin. Hukuk devletine ve medya ile gazetecilerin özgürlüğüne saygı gösterin. Ve Deniz Yücel’i serbest bırakın” dedi.

Die Welt gazetesi Türkiye muhabiri Deniz Yücel’in “teröre destek verme” suçundan tutuklanması Almanya ile Türkiye arasında gerilime neden olmuştu. Konuşmasında 15 Temmuz darbe girişimini kınayan Steinmeier, Almanya’da kimsenin “kibir ve bilgiçlikle Türkiye’ye bakmadığını” savundu. Türkiye’nin Suriye ve Irak’ın komşusu olarak zor bir konumda bulunduğunu belirten yeni Cumhurbaşkanı, “Ancak uzun yıllar boyunca elde edilen kazanımların çok kısa bir süre içinde yıkılmasını endişe ile izliyoruz” ifadesini kullandı.

2000’li yıllarda Türkiye'nin AB üyelik müzakerelerine verdiği destekle tanınan Steinmeier, geçen Pazar günü sembolik devir teslim töreniyle görevi eski Cumhurbaşkanı Joachim Gauck'tan devralmıştı. 61 yaşındaki sosyal demokrat politikacı, Angela Merkel hükümetinde dışişleri bakanı olarak görev yapmıştı.

Toplantılar iptal edildi, tartışma sürüyor

Bu arada AK Partili siyasetçilerin Almanya’daki referanduma destek toplantılarının iptal edildiğinin duyurulmasından sonra da, konuyla ilgili tartışmalar sürüyor. AK Parti Yurtdışı Seçim Koordinasyon Merkezi ve Ak Parti’ye yakın Avrupalı Türk Demokratlar Birliği, hükümetten siyasetçilerin Almanya'da katılacağı referandum etkinliklerinin iptal edildiğini duyurmuştu. Konuyla ilgili bilgilendirmenin tam doğru olmadığını belirten AK Parti Yurtdışı Seçim Komisyonu Başkanı Mustafa Yeneroğlu, Twitter hesabından, bakanların katılacağı etkinliklere ilişkin henüz karar verilmediğini, ancak somut bir etkinliğin de planlanmadığını belirtti. Yeneroğlu, bir bakanın resmi temaslar için Almanya’ya gelmesi söz konusu olursa, etkinliklere katılmasının gözden geçirilebileceğini ifade etti. Avrupalı Türk Demokratlar Birliği Genel Başkanı Zafer Sırakaya ise, kendilerinin Türkiye’den siyasetçilerin katılımı ile herhangi bir etkinlik düzenlemeyeceğini söyledi.

Almanya Türkiye’ye silah vermiyor

Öte yandan basında çıkan haberlere göre, Alman hükümeti 15 Temmuz darbe girişiminden sonra Türkiye’ye silah sevkiyatına 11 kez onay vermedi. Sol Parti Federal Meclis Milletvekili Jan van Aken’in soru önergesine Federal Ekonomi Bakanlığı’nın verdiği yanıta göre, Alman hükümeti, Kasım 2016’dan bu yana 11 kez, Türk hükümetinin söz konusu silahları Türkiye içerisinde “baskı unsuru olarak kullanmasından endişe ettiği için” silah sevkiyatına onay vermedi. Sevkiyat izni verilmeyen silahlar arasında tabanca, mühimmat ve belirli silahların üretiminde kullanılan parçaların bulunduğu belirtiliyor.

STÜDYO VOA

Donald Trump’ın sus payı davasında yeni aşamaya geçildi – 22 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG