Erişilebilirlik

Almanya’nın Tercihi Clinton


Dünyanın en güçlü ülkesi ABD’yi yönetecek lider en geç yarın sabah belli olacak. 2008’de ilk siyah başkanını seçen ABD halkı, bu kez siyasi geçmişi olmayan emlak milyarderi işadamı Donald Trump ile ABD tarihinde ilk kez büyük bir partinin kadın başkan adayı olan Hillary Clinton arasında seçim yapacak.

Seçimin büyük bir heyecanla takip edildiği Almanya, ABD’nin en yakın partnerlerinden biri. Son yapılan kamuoyu araştırmalarında Almanlar’ın ezici çoğunluğunun Clinton’ın seçilmesini tercih ettikleri ortaya çıktı. Berlin’deki politikacılar ve siyasi yorumcular da Almanya'nın, eski ABD Dışişleri Bakanı Clinton'u daha yakından tanıdığını, Demokrat Parti adayının Avrupa ile ilişkilerin güçlendirilmesinden yana olduğunu ve bakanlığı sırasında Başbakan Angela Merkel’le sık görüştüklerini belirterek, Clinton'ın ABD’nin Almanya ile olan dış politikasına devamlılık kazandıracağını savunuyorlar.

Berlin, Donald Trump’un seçilmesi durumunda rahatsızlık duyacağını gizlemiyor. Nitekim Merkel’in en önem verdiği siyasetçiler arasında yer alan Federal Maliye Bakanı Wolfgang Schäuble, "Siyasi kararlarda Trump’un söylediklerini prensip haline getirirsek, hukuk devleti ve demokrasi açısından Tanrı yardımcımız olsun" değerlendirmesinde bulunmuştu.

Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier ise Trump'ı “nefret vaizi” olarak tanımlayarak, Cumhuriyetçi Parti adayının, Avrupa’daki sağ popülist partiler gibi, “insanların korkularını istismar ettiğini” öne sürmüştü.

Berlin’de Trump’a karşı oluşan atmosferin nedenlerinden biri, Trump’ın Başbakan Merkel hakkında yaptığı açıklamalar. Daha geçen yılın ortalarında aday adayı olduğu dönemde, “Dünya politikasına yön veren bir lider” diyerek Merkel’e övgüler yağdıran Trump, mülteci politikasında kararlı bir tavır sergileyen Almanya Başbakanına “batılı ülkeleri felakete sürükleme” suçlamasında bulunmuştu.

ABD’deki seçim öncesi Trump yandaşlarının hazırladıkları bir Almanya videosu da özellikle sosyal medyada yayılarak Berlin’de tepkiye yol açtı. Söz konusu videoda, Berlin’in ünlü Brandenburg Kapısı’na asılı Arapça yazılı IŞİD terör örgütünün amblemini içeren bir tabela yer alıyor ve "Cihatçılar Almanya’yı fethetmeyi ve hilafet devletini genişletmeyi başardılar. Dikkat Amerika, sizin ülkenizin sonu da Almanya gibi olmasın!" içerikli söylemler yer alıyor.

Federal Parlamento’dan Yeşiller Partisi Milletvekili Özcan Mutlu, Trump’un sadece Almanya’da değil, tüm AB’de “istenmeyen bir aday” olduğunu iddia ediyor.

Özcan Mutlu, Almanya’da öncelikle sağ popülistler arasında Trump hayranları olduğunu öne sürerek, Cumhuriyetçi Parti’nin adayının olası zaferinin Avrupa’daki benzer siyasi akımları güçlendireceği görüşünde.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG