Erişilebilirlik

Almanya Amerika'ya Tepkili


Amerika Ulusal Güvenlik Dairesi’nin (NSA) Başbakan Angela Merkel'i de dinlemiş olabileceği haberleri Almanya’da tepkilere neden olmaya devam ediyor. İddialar sonrasında Amerika’nın Berlin Büyükelçisi John B. Emerson konuyla ilgili bilgi vermesi için Federal Dışişleri Bakanlığı'na çağrıldı. Federal Hükümet Sözcüsü Steffen Seibert, dün Alman hükümetinin Amerika Ulusal Güvenlik Dairesi’nin Merkel'in partisi CDU yetkilileri ile yaptığı konuşmaları dinlemiş olabileceği yönünde bir bilgi aldığını ve Başkan Obama ile telefonlaşarak bu konuya ‘acil ve detaylı bir açıklık getirmesini’ talep ettiğini duyurdu.

Beyaz Saray'dan yapılan açıklamada Başkan Barack Obama'nın söz konusu iddiaları reddettiği ve Amerikan istihbaratının Merkel'i ‘dinlemediği ve ileride de dinlemeyeceği’ ifadesini kullandığı bildirildi.

Federal Dışişleri Bakanı Guido Westerwelle’nin, Büyükelçi Emerson’a Amerika’nın verdiği yanıtın ‘Almanya’yı tatmin etmediğini ve bu konudaki rahatsızlığın sürdüğünü’ ileteceği açıklandı. Almanya ilk kez Amerikan Büyükelçisi’ni adeta sözlü nota vermek için bakanlığa çağırırken, yorumcular olayın iki devlet arasındaki diplomatik açıdan yaşanan gerilimin boyutunu gösterdiğini savunuyor.

Amerika Ulusal Güvenlik Dairesi’nin 70 milyon telefon görüşmesini takibe aldığının ortaya çıkmasından sonra olaya tepki gösteren Fransa da, Amerika’nın Paris Büyükelçisi’ni Dışişleri Bakanlığı'na çağırmıştı.

Almanya ile Amerika arasındaki ilişkiler eski istihbarat uzmanı Edward Snowden'ın Amerika Ulusal Güvenlik Dairesi’nin Almanya'da her ay 500 milyon telefon görüşmesi, kısa mesaj ve elektronik postayı takibe aldığını açıklamasından sonra da gerilimli bir dönem yaşamıştı. Ancak o zaman Başbakan Angela Merkel terörist saldırıların engellenebilmesi için dinleme yapılmasının şart olduğunu, bunun çerçevesinin hukuki olarak çizildiğini söyleyerek dinlemeye dolaylı olarak destek vermişti.

Bu arada Merkel’in muhtemel koalisyon ortağı SPD´nin Genel Başkanı Sigmar Gabriel iddiaların doğru olması durumunda, AB ile Amerika arasında planlanan serbest ticaret ve yatırım anlaşması ön görüşmelerinin durdurulmasını talep etti. Federal Savunma Bakanı Thomas de Maiziere ise, Almanya ile Amerika’nın çok yakın ortak olduklarını söylerken, Merkel’in telefonunun dinlemesini bu ortaklık kapsamında kabul edilemeyecek bir skandal olarak tanımladı.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG