Erişilebilirlik

Almanya ABD’yle Güvenlik İşbirliğini Arttırıyor


Almanya terörle mücadele ve güvenlik alanlarında ABD ile işbirliğini daha da sıkılaştırmayı hedefliyor.

Almanya İçişleri Bakanı Hans-Peter Friedrich ve Federal Savunma Bakanı Thomas de Maizière bu hafta içinde arka arkaya Washington'u ziyaret etti ve yaptıkları görüşmelerde özellikle son Boston saldırısından sonra Amerikalı yetkililerle bilgi alışverişini yoğunlaştırmayı ve terörle mücadele konusunda her düzeyde çok yoğun işbirliğine gitmeyi hedeflediklerini, ayrıca Almanya'da bazı yeni önlemler planladıklarını açıkladı.

Boston'daki gibi bir saldırının Almanya'da da olabileceğini vurgulayan İçişleri Bakanı Friedrich, saldırı zanlısı Çeçen kardeşler benzeri Almanya ve Avrupa'da da 'kendi kendini radikalleştirmeler' gözlemlediklerini belirtti ve özellikle Almanya'dan Suriye'deki çatışmalara katılan ve orada bomba yapımını öğrenenlerin Almanya'ya dönüşleri sonrasında büyük bir risk olarak değerlendirilmesi gerektiğini kaydetti.

Friedrich Berlin'e döndükten sonra yaptığı değerlendirmede, güvenlik birimlerinin Almanya'dan, Suriye'deki çoğunluğu İslamcı silahlı gruplara katılan en az 36 kişinin izini sürdüğünü de bildirdi.

Amerika Adalet Bakanı Eric Holder, İç Güvenlik Bakanı Janet Napolitano ve Başkan Obama'nın Terör Savunma ve Güvenlik Danışman Yardımcısı Lisa Monaco ile bir araya geldiğini belirten Friedrich, Avrupa Birliği sınırları içinde yaşayanların güvenliğinin arttırılması için ABD'dekine benzer elektronik seyahat sisteminin uygulanmasından yana olduğunu, uygulama hakkında ayrıntılı bilgi edindiğini ve bu konuda önümüzdeki günlerde girişimde bulunacağını da açıkladı.

ABD'de 11 Eylül saldırılarından sonra ESTA adı verilen 'Seyahat Onayı Elektronik Sistemi' kuruldu, ülkeye seyahat eden ve vize mecburiyeti olmayanlar da dahil tüm turistlerle ilgili bilgiler, bu merkezi işlem sisteminde toplanıyor.

Almanya Savunma Bakanı Thomas de Maizière'in ABD ziyaretine ise Almanya'nın Afganistan’daki askerlerini çekme süreci ve Federal Ordu'ya yerden kontrol edilen 'Reaper' isimli pilotsuz silahlı hava aracından satın alma talebi damga vurdu.

Amerika Savunma Bakanı Chuck Hagel ile biraraya gelen de Maizière, Afganistan'da ISAF bünyesindeki asker sayısı sıralamasında üçüncü sıradaki Almanya'nın gelecek yıla kadar ülkedeki asker sayısını 4 bin 600'dan 3 bin 300'e indireceğini, çekilmenin en geç 2016'da sona ereceğini, ancak ABD'nin önerdiği gibi NATO'nun eğitim faaliyetleri kapsamında 800 kadar Alman askerin Afganistan'da kalabileceğini belirtti.

Almanya’nın yalnızca İsrail ve ABD tarafından üretilen silahlı İHA talebini de dile getiren Savunma Bakanı de Maizière, Amerika'nın 205 milyon dolara mal olması beklenen 5 adet İHA alımı konusundaki cevabının olumlu olacağını tahmin ettiğini söyledi.

Konunun Başkan Obama'nın Haziran ayında planlanan Berlin ziyaretinde de gündeme gelmesi beklenirken, haber muhalefet partileri tarafından sert tepkiyle karşılandı. Silahlı insansız hava aracı alımının önce Federal Parlamento tarafından tartışılması gerektiğini savunan muhalefete sürpriz bir destek Dışişleri Bakanı Guido Westerwelle'den geldi. Söz konusu teknolojiyi insan iradesini devre dışı bıraktığı için çok tehlikeli bulduğunu söyleyen Westerwelle, İHA alımının seçim kampanyalarına konu edilmemesi gerektiğini ve uzun vadeli olarak tartışılması gerektiğini savundu.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG