Erişilebilirlik

Almanya 2010'da ‘Çok Kültürlülüğü’ Tartıştı


Almanya 2010'da ‘Çok Kültürlülüğü’ Tartıştı
Almanya 2010'da ‘Çok Kültürlülüğü’ Tartıştı

Merkez Bankası eski yöneticisi Thilo Sarrazin’in göçmen aleyhtarı kitabıyla bu konudaki tartışmalar hız kazandı.

Almanya’daki Türkler açısından geride kalan 2010’a damgasını vuran olay, kuşkusuz Alman Federal Bankası Yönetim Kurulu eski üyesi Thilo Sarrazin’in ülkenin gündemini değiştiren Türk ve İslam karşıtı kitabının yayınlanması oldu. Eylül başında yayınlanan ‘Almanya Kendini Yok Ediyor’ isimli kitap geride kalan aylarda rekor bir sayıyla 1,5 milyon satış yaparken, sosyal olay ve sorunların açıklanmasında genleri ve kültürlerin farklılığını ön plana çıkaran Sarrazin, Türklere ve diğer Müslüman göçmenlere hakarete varan sözleriyle dikkatleri üzerine çekti.

Özellikle Türk ve Musevi lobilerinden gelen tepkiler üzerine Merkez Bankası’ndaki görevinden istifa eden Sarrazin, kitabında Türkler’in Almanlar’a kıyasla çok daha hızlı üreyerek, Almanya’yı orta vadede ellerine geçireceklerini, kültürsüz ve aptal olduklarını, ülkenin sosyal yardım sistemini sömürdüklerini öne sürüyor.

Siyasette Sarrazin Ayarı

Sarrazin’in kitabıyla Almanya’da adeta siyasetin kimyası da bozuldu. Sarrazin’e gelen destek, her geçen gün çığ gibi büyürken, oy telaşına düşen ve aşırı sağa kayabilecek oyları kendi hanelerine düşen siyasi partiler de göçmelere karşı sert açıklamalar yapmaya başladı. Muhafazakar Birlik Partileri’nden Başbakan Angela Merkel, Almanya’da ‘çok kültürlülüğün iflas ettiğini’ söylerken, Sosyal Demokrat Parti SPD’nin lideri Sigmar Gabriel ise, Almanya’da şeriat isteyen Müslümanların ülkeyi hemen terk etmelerini talep ederek, popülist sağ söylemi üstlenen liderlerden biri oldu.
Yapılan anketlerde Sarrazin’in tezlerine destek yüzde 70’lere varırken, bu görüşleri savunan bir partinin kurulması durumunda Almanlar’ın yüzde 20’sinin bu partiye oy verecekleri saptandı. Almanya Türk Toplumu Başkanı Kenan Kolat, Sarrazin’in yol açtığı tartışmada, Türk ve Müslüman göçmenler üzerinden seçim kazanma taktiklerine parallel olarak, toplumun muhafazakarlaşmasını ortak yaşam için çok tehlikeli bir gelişme olarak değerlendiriyor.

Bu arada uyum tartışmalarında Türklerin genelleştirilerek, hedef tahtasına konması, farklı bir süreci de başlattı. Genç, başarılı ve iyi eğitim almış Türkler arasında Almanya’yı terk ederek, Türkiye’ye geri dönme eğiliminde büyük bir artış kaydedildi. Almanya’da var olan kalifiye eleman açığının önümüzdeki dönemde daha da artmasına neden olacak bu gelişmeye, ülkedeki ayrımcılık, islamofobi ve Türklere yönelik önyargının neden olduğunu belirten Türk Alman Araştırmalar Vakfı Başkanı Faruk Şen, göçmenler üzerinden yapılan siyasetin Almanya’ya zarar verdiğini söylüyor.

Türk Girişimcilerin Başarısı

Bu arada Türkler açısından sevindirici bir gelişme ise, işsizlik sayısında yaşanan gerileme oldu. Daha önceki dönemlerde artan işsizlik sonucunda, 2009’da işsiz olan Türklerin oranı yüzde 40’lara kadar yükselirken, istihdam piyasasındaki genel olumlu gidişata paralel işsiz Türklerin sayısı da yüzde 20’lere geriledi. Ayrıca Almanya’da yatırım yapan Türk kökenlilerin kurduğu firma sayısı 80 bin sınırını aştı.

400 binin üzerinde insanı istihdam ederek aile fertleriyle birlikte milyonlarca insana ekmek kapısı olan ve ylda 40 milyar Euro civarında ciro yapan Türk kökenli firmaların 100'ün üzerinde değişik branşta faaliyet gösterdiği de konuyla ilgili sayılar arasında yer alıyor.

İlgili bağlantılar

XS
SM
MD
LG