Erişilebilirlik

Almanya 1 Mayıs Gösterilerine Hazırlanıyor


Almanya’nın başkenti Berlin’de yarın düzenlenecek 1 Mayıs gösterileri öncesinde tedirginlik artıyor. Güvenlik güçleri aşırı sağcılarla radikal sol gruplar arasında büyük olayların çıkmasından korkuyor.

1 Mayıs gösterileri Berlin’de yıllardır şiddet olayları ile sonuçlanıyor. Otonom olarak tanımlanan radikal sol görüşlü grupların yoğunlukla Türklerin oturduğu Kreuzberg mahallesinde akşam saatlerinde düzenlenen 1 Mayıs yürüyüşünün ardından, aralarında çok sayıda Türk gencinin de bulunduğu şiddet yanlısı gençler polise taş atıyor ve dükkanların camlarını kırarak, otomobilleri ateşe veriyor. 1987 yılından bu yana neredeyse gelenekselleşen ve Berlinlilerin alıştığı bu manzaraların bu yıl başka bir boyut kazanması ve iç savaşı andıran çatışmaların yaşanmasından korkuluyor. Buna neden ise çok uzun bir sürenin ardından ırkçı parti NPD ve diğer Neonazi gruplarının da Berlin’de yürüyüş yapmasına izin verilmesi.

Son yıllarda Berlin’de miting yada gösteri düzenlemekten kaçınan söz konusu gruplar, son olarak Şubat ayında Dresden kentinde sekiz bin kişinin katıldığı bir yürüyüş düzenlemişti. Nasyonalsosyalist dönemle bağlantılı tarihi nedeniyle aşırı sağcı eylemlerin hassasiyetle değerlendirildiği Berlin’de yapacakları yürüyüşe beş bine yakın katılımcı bekleyen ırkçılar, bunu bir gövde gösterisi olarak algılıyorlar. Ancak aşırı sağcılara karşın radikal sol gruplar da hazırlıklarını sürdürüyor ve gösterileri engellemeyi hedefliyor, aşırı solcuların eylemlerine 10 bin kişinin katılması bekleniyor.

Polis ve Anayasayı Koruma Teşkilatı yetkilileri iki grubun karşı karşıya gelmesi durumunda, ciddi sokak çatışmaları yaşanmasından kaygı duyuyor. Nitekim bir polis sendikası yetkilisi, radikal grupların kapışması durumunda, ölüm olaylarının bile yaşanabileceğini öne sürerek, kentdeki gerilimin artmasına neden oldu. Yarın toplam 8 bin polisin görev yapacağı açıklanırken, olayları engellemek çin Almanya’nın diğer kentlerinde başkente polis birliklerinin aktarılacağı da açıklandı. Aşırı sağcıların Berlin’de boy gösterecek olması, Almanya’da ırkçı Alman Nasyonal Demokrat Partisi NPD’nin yasaklanması ile bağlantılı tartışmaları yeniden başlattı. Sosyal Demokrat Parti SPD ve Yeşiller’den çok sayıda siyasetçi NPD’nin kapatılması talebinde bulunurken, Sol Parti Berlin örgütünden Figen İzgin sorunun yasakla çözüleyemeyeceğini savunuyor.

Geçen sene Berlin’de düzenlenen 1 Mayıs olaylarında 479 polis yaralanmış, aralarında çok sayıda Türk gencinin de bulunduğu toplam 300 gösterici tutuklanmıştı.

XS
SM
MD
LG