Erişilebilirlik

Alman Vatandaşı Kürt IŞİD’e Karşı


Sait Curukkaya
Sait Curukkaya

15 yıldır Almanya’da yaşayan eski PKK yöneticilerinden Sait Çürükkaya, IŞİD ile savaşmak için Irak Kürt Bölgesine yerleşti. Eğittiği gönüllülerle birlikte IŞİD’le çarpışan Çürükkaya, son olarak Amerikan askerlerini korumaya çalışırken pusuya düştü.

IŞİD’in Musul yakınlarında geçen hafta düzenlediği saldırılara Kürt güçleri yanıt verdi. Bir çok cephede aynı anda çatışmalar başladı. Kürt güçleri karadan saldırırken, beraberlerindeki Amerikan askerleri de hava saldırısı için koordinat veriyordu. Bu çatışmaların yaşandığı yerlerden biri de Tılskof Kasabasıydı. Kasaba yakınlarında çıkan çatışmaya katılan bir tim dikkat çekiyor. Başlarından 48 yaşında bir kişi. Adı Sait Çürükkaya. Aslen Bingöl doğumlu bir Kürt. Aylardan beri IŞİD’e karşı hem gönüllüleri eğitiyor, hem kendisi savaşıyor. Çatışma deneyimi ise PKK’dan kalma. Çürükkaya, eski bir PKK militanı. 1989 yılından Tıp eğitimini yarım bırakarak PKK’ya katıldı. Örgüt içindeki kod adı ‘Doktor Süleyman’. Yaklaşık 11 yıl örgütün yönetiminde yer aldı. Yıllarca PKK’nın bölge komutanlığını yaptı.

Öcalan’ın yakalanmasından sonra ortaya attığı ‘demokratik cumhuriyet’ tezine karşı çıktı. Öcalan’la fikir ayrılığına düşünce, 2000 yılında örgütten ayrılarak Almanya’ya yerleşti. Sosyal danışmanlık bölümünü bitirdikten sonra değişik çalışmalar yaptı. IŞİD Musul aldıktan sonra Kürt bölgesini tehdit edince Almanya’dan ayrılarak bölgeye geldi.

IŞİD’e karşı gönüllü olarak savaşmak isteyenleri bir araya getiren Çürükkaya, örgütün son saldırısında Musul’un kuzey batısındaki Tılskof Cephesindeydi. Çürükkaya, beraberindeki Amerikalı askeri uzmanla birlikte ilerlerken, saldırı başladı. Amerikalı uzman yaralanınca, bir eve alındı. Çürükkaya timiyle birlikte evi korumaya çalışırken pusuya düştü. Çürükkaya o anları şöyle anlattı :”Üç gün önce Tılskof’a saldırdıklarında ön cephedeydim. Amerikan askeri bizim yanımızda yaralandı. Onu kurtarmak için bir evin güvenliğini almamız lazımdı. Helikopter gelip onu oradan alacaktı. Benim timim o evin güvenliğini aldı ama DAİŞ bizi çok etkiledi, 8 yaralı verdik. Her saldırıda ciddi karşılaşma oluyor. El bombası mesafesinde çatışmaya girdiğimiz oluyor, mesafe üç metreye kadar indiği olmuştur.”

Önceki akşam cepheden dönen Çürükkaya, Almanya’yı bırakıp IŞİD’le savaşmak için bölgeye geliş nedenini şöyle açıkladı;” DAİŞ tüm insanlığa karşı savaşan bir örgüttür. Özellikle Ezidi, Kürtlere yaptığı uygulamalar, erkekleri öldürmesi, kadınları cariye olarak satması, 21. yüzyılda hala dünyada böyle bir şey olması ve bunun Kürdistan’da vuku bulması, bir Kürt olarak ağırıma gitti. İnsanların yardıma muhtaç olduklarını gördüm. Bunları bir biçimde örgütleyip, bu tip cani örgütlere karşı kendi köylerini, evlerini koruyabilecek bir pozisyona getirilmeleri gerektiğini düşündüm. Buradaki peşmerge güçleriyle birlikte DAİŞ’le gönüllü olarak savaşmak isteyen, Ezidi, Hristiyan ve Kürt gençlerini eğitip kendi köylerini, insanlarını korumak için oluşturulan bazı birliklerin daha nitelikli bir savaş yürütebilmeleri için onlara yardımcı olmak için Kürdistan’a döndüm.”

Musul kurtarılana kadar bölgede kalacağını ifade eden Çürükkaya, “Musul DAİŞ’in elinde olduğu sürece Kürdistan’ın güvenliği tam sağlandı denilemez. DAİŞ her zaman Musul’dan saldırıyı birkaç ay sürecek zamana yayıp, 200-300 kişilik birliklerle, içinde intihar saldırılarını düzenleyecek arabalar bulunan birliklerle Kürdistan bölgesine saldırabilir. Nihai savaş Musul’un DAİŞ’in elinden kurtulmasıyla mümkün olacaktır. Savaş bitene kadar burada kalacağım. Musul kurtuluncaya kadar kalacağım. Amaç Kürdistan’ın Kürt insanlarının, etnik grupların Yezidilerin, Hrıstiyanların üzerindeki tehdittin kesin bir biçimde kalkması. Uluslararası güçlerin saldırılarıyla DAİŞ zayıflamıştır ama bitmemiştir, bitmediği sürece yine kendisini toparlayıp bazı bölgelere saldırabilir” diye konuştu.

Şimdiye kadar 700’e yakın savaşçı eğiten Çürükkaya, Kürt Bölgesel Yönetiminin tehlikeyi yeterince anlamadığı görüşünde. Çürükkaya, “Kürt hükümeti bu konuda duyarsız, büyük eksiklikleri var. Hala DAİŞ’le savaşı anlamamışlar. Kesinlikle ne stratejisin, ne kendisini anlamışlar. Halkın duyarlı, hükümetin duyarsız olduğunu düşünüyorum. Aramızda koordinasyon var ama duyarsızlar. Peşmerge Bakanlığı ya da Kürt hükümetinin DAİŞ’i anladığını düşünmüyorum. Onlara göre ‘Amerika bize destek verirse biz bir şey yapmayız nasıl olsa Amerika yenecek’. Öyle bir şey yoktur. Öyle bir mantık çok tehlikeli” şeklinde konuştu.

Çürükkaya’nın katıldığı son çatışmada Tılskof cephesinde 15 IŞİD’li öldürülmüştü.

STÜDYO VOA

Donald Trump’ın sus payı davasında yeni aşamaya geçildi – 22 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG