Erişilebilirlik

Alman Titanic Dergisi Hz. Muhammed Karitakürleri Yayınlayacak


Son haftalarda tüm dünyada protesto gösterilerine neden olan ve İslam ülkelerinde de batı karşıtı şiddet olaylarını tetikleyen ‘Müslümanların Masumiyeti’ adlı filme tepkiler sürerken, Almanya önümüzdeki Cuma günü Titanic adlı mizah dergisinde yayınlanacağı açıklanan Hz. Muhammed karikatürlerini tartışıyor. Güvenlik yetkilileri Almanya’nın en tanınan ve etkili mizah dergilerinden Titanic’e ülkede yaşayan Müslümanlar‘ın tepki gösterebileceğini, ayrıca İslam ülkelerinde de Almanya temsilciliklerine yeni saldırılar olabileceğini belirterek tedirginliklerini vurguluyor. Dergi ise bu kararını söz konusu filmi bahane ederek „İslam ülkelerinde olay çıkaran aşırılara karşı ve ifade özgürlüğünden yana bir tavır“ olarak tanımlıyor.

Basına sızan ve birkaç gazetenin yayınladığı derginin planlanan kapağında, Hazreti Muhammed olduğu iddia edilen kılıçlı ve türbanlı bir Müslüman, eski Alman Cumhurbaşkanı Christian Wulff’un karısı Bettina Wulff’u kucaklarken gösteriliyor. „Batı karışıklık içinde – Bettina Wulff Muhammed filmi çeviriyor“ ibaresi yer alan taslak kapağı değerlendiren birçok yorumcu Titanic dergisinin karikatürleri yayımlamasının ardında, kışkırtma ve satış kaygısı olduğu görüşünde.

Alman siyasetinde ve medyasında ‘Müslümanların Masumiyeti’ adlı film ve Hz. Muhammed karikatürleri ile bağlantılı dini değerlere düşmanlık ve hakaret ile ifade hürriyeti tartışmaları sürerken, Almanya Müslümanlar Koordinasyon Konseyi Titanic dergisinin hazırladığı baskıyı „üzücü ve huzursuz edici“ olarak tanımladı ve „ifade özgürlüğü aynı zamanda sorumluluk demektir“ şeklinde bir açıklama yaptı.

Son tartışmaları Amerika´nın Sesi Türkçe mikrofonuna değerlendiren Türkiye´nin Berlin Büyükelçisi Hüseyin Avni Karslıoğlu da ifade özgürlüğünün çok yüksek bir değer olduğunu, ancak bunun kutsallara hakaret anlamına gelmediğini belirtiyor.

Irkçı Pro Deutschland partisinin, ‘Müslümanların Masumiyeti’ filmini Berlin’de izletmek istediğini bildirmesinden sonra gösterimin ülkede yasaklanıp yasaklanmamasının tartışıldığını anımsatan Büyükelçi Karslıoğlu, yasak yerine genel olarak saygı kültürünün geliştirilmesi gerektiğini savunuyor.

Alman Dışişleri Bakanı Guido Westerwelle de Hz. Muhammed konulu karikatürlerin yayımlanmasını eleştirerek, ifade özgürlüğünün hakaret etme hakkı vermediğini“ söyledi. Bu arada Titanic dergisinin Cuma günü piyasaya çıkacak olması nedeniyle Müslüman temsilcileri Müslümanlar‘a cuma namazı sonrası olası protesto gösterilerinde itidalli olma çağrısında bulundu.

lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:00:00 0:00
Linki indirmek için

STÜDYO VOA

ABD üniversitelerinde Gazze protestoları yayılıyor - 24 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG