Erişilebilirlik

Alman Siyasetçilerden HDP Tutuklamalarına Tepki


Terör soruşturması kapsamında gözaltına alınan Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ ile birlikte dokuz HDP milletvekilinin tutuklanması ile ilgili gelişmeler Almanya’da yakından takip ediliyor.

Hükümetteki birlik partilerinden Hıristiyan Sosyal Demokrat CSU’nun kurultayında konuşan parti genel başkanı Horst Seehofer, Avrupa Birliği’nin Türkiye’yle üyelik görüşmelerini en azından askıya alması veya durdurması gerektiğini savundu.

Muhaliflere yönelik polis operasyonlarını ve idam cezasının geri getirilmesine dair tartışmaları hatırlatan Seehofer, bu tarz uygulamaların yapıldığı bir ülkenin AB’de yeri olmadığını söyledi. AB ile Türkiye arasında imzalanan sığınmacı anlaşmasının şartlarından biri olan vize muafiyeti konusuna da değinen CSU lideri, “İnsan haklarını hiçe sayan bir ülkeyle vize serbestisi mümkün olamaz” dedi.

Sosyal Demokrat SPD’nin savunma politikaları sözcüsü Rainer Arnold da, İncirlik’te bulunan Alman askerlerinin geri çekilmesini gündeme getirdi. Federal Meclis Savunma Komisyonu Başkanı da olan Arnold, “Başbakan ve Federal Savunma Bakanı bu konuyla ilgili planlarını hazırlarlarsa iyi olur. Acil bir durumda askerleri hemen çekebiliriz” dedi.

Alman siyasetçiler idam cezasının yeniden gündeme gelmesi, Cumhuriyet gazetesine yönelik operasyon ve son olarak HDP’li siyasetçilerin tutuklanması nedeniyle Türkiye’ye çeşitli yaptırımlar uygulanmasını talep ediyorlar. Bu taleplerin doğru olduğunu belirten Sol Parti Federal Meclis Milletvekili Sevim Dağdelen, Almanya’nın Türkiye’nin en yakın partnerlerinden biri olarak gelişmelere tepki vermesi gerektiğini ifade ediyor.

Başbakan Merkel’in sözcüsü Steffen Seibert, "Türk hükümetine, HDP yöneticileri ve partinin diğer üyeleri ile ülkedeki tutuklu diğer kişilerin adil şekilde yargılanması için çağrıda bulunuyoruz" şeklinde bir açıklama yapmıştı.

Almanya-Türkiye ilişkileri, karşılıklı sert açıklamalar sonrasında gerilmiş durumda. Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, "Ne Alman Başbakanı ne de Avrupa’nın komiserleri, bize ders verme hakkına sahip değildir" dedi. Bozdağ, "Türkiye’nin bağımsız, egemen bir devlet olduğunu, Türk yargısının da Alman yargısı kadar bağımsız ve tarafsız bir yargı olduğunu onlar görmek, anlamak zorundadır. Siz Türkiye’nin iç işlerine karışamazsınız" şeklinde konuştu.

AK Parti İstanbul Milletvekili Metin Külünk, HDP operasyonları sonrasında Alman siyasetçilerinin açıklamalarını sert bir dille eleştirdi. Almanya’nın yanlış yaptığını savunan Külünk, Türkiye’deki Alman vakıflarının kapatılmasını istedi ve ayrıca Almanya’da yaşayan Türklerin Alman bankalarındaki paralarını çekmelerini önerdi.

HDP’li milletvekillerinin tutuklanmaları, Almanya’nın değişik kentlerinde düzenlenen yürüyüşlerle de protesto edildi. Almanya Demokratik Kürt Toplum Merkezi'nin girişimi ile Köln'de düzenlenen mitinge yaklaşık 5 bin kişi katılırken, gösteriye Sol Parti ve Yeşiller de destek verdi.

Gösteriyi düzenleyen Demokratik Kürt Toplum Merkezi, Alman güvenlik birimleri tarafından PKK'ya yakın bir kuruluş olarak nitelendiriliyor. Öte yandan Essen kentinde bir Türk vatandaşın sahibi olduğu üç katlı binaya, dün akşam bir grup Kürt gösterici tarafından molotoflu saldırı düzenlendi. Kimliği belirsiz kişilerin binanın giriş katında bulunan bir kahvehaneyi hedef aldıkları öğrenilirken, pencereleri kırılan kahvehanede atılan molotof nedeniyle küçük çapta yangın çıktı. Sayıları on kişiden fazla olan saldırganların kaçarak uzaklaştıkları belirtildi.

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG