Erişilebilirlik

Alman Savcı Böhmermann İçin Takipsizlik Kararı Verdi


Mainz Savcılığı, Alman mizahçı Jan Böhmermann'ın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a hakaret içeren sözlere yer verdiği şiiri ile ilgili soruşturmada takipsizlik kararı aldı. Başsavcı Gerd Deutschler Böhmerrmann’ın şiirinde 'suç unsuru bulunması ihtimalinin kesin olmadığını’, bu yüzden soruşturmanın durdurulduğunu açıkladı. Savcılık Böhmermann hakkında 20 kişisel suç duyurusunun yanısıra, Alman hükümetinin de davanın açılmasına onay vermesi sonrasında, Alman Ceza Kanunu'nun‚ ‘Yabancı devlet adamına hakaret etmek' suçunu düzenleyen 103. maddesi uyarınca soruşturma başlatmıştı.

Yabancı devlet adamına hakaret suçu ceza kanununa göre üç yıla kadar hapis cezasını öngörüyor. Ancak hukukçular soruşturmanın başlamasından sonra yaptıkları yorumlarda, Böhmermann'a hapis cazası yerine, para cezası verileceğinden yola çıkıyorlardı. Böhmermann’la ilgili soruşturmada bugün açıklanan takipsizlik kararı sürpriz olarak değerlendirilirken, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Böhmermann hakkında açtığı şahsi davanın planlandığı gibi Hamburg Eyalet Mahkemesi’nde görüleceğinden yola çıkılıyor.

Jan Böhmermann 31 Mart'ta Alman 2. televizyon kanalı ZDF'deki programında Alman yasalarında izin verilmeyen bir eylem yapacağını söyleyerek, Erdoğan’a ve Türklere yönelik çok ağır küfürlü bir şiir okumuştu.

Şiir Almanya ve özellikle Türkiye’de büyük tepkilere neden olmuş Berlin ile Ankara arasındaki ilişkilerde de gerilime yol açmıştı. Böhmermann şiirinin mizah olarak değerlendirilmesi gerektiğini savunarak, sözlerinin arkasında durduğunu açıkladı.

Dönemin Başbakanı Ahmet Davutoğlu, Alman hükümetine sözlü nota verdi ve şiir nedeniyle Böhmermann'ın yargılanması talebinde bulundu. Başbakan Angela Merkel metnin 'kırıcı şekilde kasten kaleme alındığını‘ belirterek Böhmermann’ı eleştirdi ve dava açılmasına onay verebilmek için hükümete bağlı hukukçuları görevlendirdi.

Bilirkişi raporundan sonra Merkel Böhmermann hakkında soruşturma açılması ve yargılanabilmesi içinyargıya yetki verdiğini duyurdu. Buna paralel Hamburg Eyalet Mahkemesi, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın avukatları tarafından açılan davanın ilk aşamasında, Böhmermann'ın okuduğu şiirin hakaret ve onur kırıcı dizelerini tekrarlayamayacağına hükmetti.

Böhmermann yasak kararına uymayarak dizeleri tekrar yayınlaması halinde 250 bin Euroya kadar para veya altı aya kadar hapis cezasına çarptırılabilecek. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın avukatları şiirin tamamen yasaklanmasını hedefliyor. Bu amaçla yapılan müracaat 2 Kasım'da Hamburg Eyalet Mahkemesi'nde görüşülmeye başlanacak.

STÜDYO VOA

ABD üniversitelerinde Gazze protestoları yayılıyor - 24 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG