Erişilebilirlik

Alman Parlamentosu İspanya’ya Mali Yardımı Onayladı


Almanya’da yaz tatilinde olan Federal Meclis bugün özel oturumda bir araya geldi ve İspanya’ya yapılacak mali yardımı oylayarak onayladı. Milletvekillerinin tatillerini yarıya keserek Berlin'e dönmesiyle toplanan mecliste 493 evet, 97 hayır oyu verilirken, 13 milletvekili çekimser kaldı. Birlik Partileri-FDP koalisyonundan da en az 22 milletvekilinin Angela Merkel'in destek çağrısına rağmen hayır oyu kullandığı sanılıyor. Koalisyon partilerinden çok sayıda milletvekilinin karşı oy kullanmasını değerlendiren Merkel, söz konusu oylamanın 'güvenoyu' niteliğini taşımadığını, hükümetin gerekli çoğunluğunu elde ettiğinin altını çizdi.

Merkel'in daha önceden açıklandığının tersine oylama öncesi konuşma yapmaması siyasi gözlemcileri şaşırtırken, hükümet adına Federal Maliye Bakanı Wolfgang Schauble konuştu. Schauble, İspanya’ya yapılacak mali yardımın piyasalar için hayati önemi olduğunu, aksi takdirde krizin derinleşeceğini ve Euroyu tümden tehdit eden bir boyut alabileceğini söyledi. İspanya’nın geçmişte uyguladığı yanlış mali politikalar ve vergi sistemindeki eksiklikler ile yolsuzluk yüzünden bu duruma geldiğini savunan Schauble, daha önce Yunanistan örneğinde olduğu gibi İspanya’ya yardımın değil Euro bölgesinin etkinliği ve inandırıcılığının oynaylandığını söyledi. Sosyal Demokrat SPD ve Yeşiller yardım paketine destek verirken, Sol Parti karşı oy kullandı.

Almanya’da ekonomi çevreleri İspanyol bankaları için planlanan yardımı çok sert bir dille eleştiriyor. İspanya 1 trilyon Euroluk kapasitesiyle Avrupa’nın 5’inci, dünyanın da 13’üncü büyük ekonomisi. İspanyol bankalarının kredi sıkıntısına girmesi ve ülkede borçlanma tahvillerinin rekor seviyelere yükselmesi sonrasında İspanya Başbakanı Mariano Rajoy AB kurtarma fonunun İspanya’ya 100 milyar Euro yardım yapmasını istemişti.

Son olarak Almanya'nın önde gelen 170 ekonomisti ortak bir açıklama yaparak, Euro krizi kapsamında yapılan mali destek sonucunda Almanya’nın kendi iç borçlanmasının ülkenin istikrarını tehdit eden bir boyut kazandığını ve imkanlarının sınırına dayandığını duyurdu. Aralarında ülkenin bu alanda en tanınmış ismi olan IFO Enstitüsü Başkanı Profesör Hans-Werner Sinn'in de bulunduğu ekonomistler, ‘kara delik’ olarak tanımladıkları Yunanistan ve İspanya gibi ülkelere yapılan yardımların sonuçta Alman vergi mükellefleri ve emeklilerinin cüzdanından çıkacağını öne sürdü.

Bu arada Anayasa Mahkemesi, Avrupa İstikrar Mekanizması ESM ve Mali Birlik konularında yapılan itirazla ilgili kararını 12 Eylül'de vereceğini açıkladı. ESM ve Mali Birlik’le ilgili yasanın meclisten onay çıkması sonrasında Sol Parti ve ‘Daha Fazla Demokrasi' adlı vatandaş girişimi anayasaya aykırı olduğu gerekçesiyle mahkemeye başvurmuştu. Anayasa Mahkemesi’nin itirazcılara hak verme ihtimalini yüksek olarak değerlendiren uzmanlar 12 Eylül’ü daha şimdiden Euro’nun kader günü ilan etti.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG