Erişilebilirlik

Alman Parlamentosu Atina'ya Yardımı Onayladı


AB Komisyonu, Avrupa Merkez Bankası ve Uluslararası Para Fonu (IMF) tarafından Yunanistan için hazırlanan üçüncü yardım paketi için müzakerelerin başlaması Alman Parlamentosu’nda oy çoğunluğuyla onaylandı.

Oylamada 598 milletvekilinden 439'u pakete ‘evet' dedi, 119 milletvekili ‘hayır' oyu kullanırken, 40 milletvekilinin çekimser kaldığı duyuruldu. Oylama öncesi Hıristiyan Birlik Partileri CDU/CSU ve Sol Parti’den birçok milletvekili hayır veya çekimser oy kullanacaklarını açıklamıştı.

Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras’ın, Euro Bölgesi liderlerinin yeni yardım paketi için koşul olarak gösterdiği kemer sıkma şartlarını kabul etmesinde kilit rol oynayan Angela Merkel'in partisi CDU’dan 60 milletvekili yardıma hayır derken, beş milletvekili ise çekimser oy kullanarak CDU liderinin politikalarına karşı tavır koydu.

Yunanistan'a yapılacak yardıma muhalif CDU’lu vekiller, Yunanistan'ın söz verdiği reformları yerine getireceğine ve borçlarını ödeyeceğine inanmadıklarını açıkladı.

Merkel dün yaptığı bir açıklamada, bugünkü oylamayı bir ‘güven oylaması’ olarak görmediğini söylemişti.

Bu arada Maliye Bakanı Wolfgang Schäuble’nin Yunanistan'da bağlayıcı reformların gerçekleşmemesi halinde ülkenin Euro Bölgesi'nden çıkmasını yeniden dillendirmesi oylama ile krizin sona ermeyeceğine işaret olarak yorumlandı.

Schäuble açıklamasında Yunan kamu borçlarının borç affı olmaksınızın nasıl ödeneceğinin belirsiz olduğunu, bu yüzden ülkenin geçici olarak Euro’dan çıkmasının borçların silinmesinin önünü açabileceğini söyledi.

Maliye Bakanlığı tarafından hazırlanan bir belgede Yunanistan’ın ‘beş yıllığına’ Euro Bölgesi’nden ayrılabileceği şeklinde ve ‘Grexit’ olarak tanımlanan önerinin yer alması tepkilere neden olmuştu. Berlin’de yapılan yorumlarda, Almanya’nın Yunanistan’a yönelik güven eksikliği söylemini sürdürmesinin, Yunanistan’da Almanlara karşı olan önyargıların daha fazla artmasına neden olacağı belirtiliyor.

Yunanistan'a sunulan yeni yardım paketinin Federal Meclis tarafından onaylanması sonrasında da konu sokaktaki vatandaş tarafından da tartışılmaya devam ediyor.

lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:03:07 0:00
Linki indirmek için

Federal Parlamento’nun yeşil ışık yaktığı anlaşmaya göre Yunanistan'ı kurtarmak için hazırlanacak 86 milyar Euroluk paketin en önemli özelliklerinden biri Yunan devlet varlıklarını içinde barındıracak 50 milyar Euro’luk bir fon oluşturulacak olması.

Şu an yaklaşık 320 milyar Euro borcu Yunanistan’da fonun 12,5 milyar Eurosu ile borçlar ödenirken, geri kalan 12,5 milyar Euro ise ekonominin kalkınmasında kullanılacak.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG