Erişilebilirlik

Alman Parlamenterler İncirlik’ten Önce TBMM’yi Ziyaret Etti


Almanya Federal Meclisi’nin 1915 Olayları’nı soykırım olarak kabul eden tasarıyı 2 Haziran’da onaylamasıyla üç ay boyunca İncirlik Üssü’nü ziyaretlerine izin verilmeyen Alman parlamenterler, 19 Eylül’de Bakanlar Kurulu’nda engelleme kararının kaldırılmasının ardından Salı günü Ankara’ya geldi.

7 kişilik parlamenter grubu, Türkiye’de ilk olarak TBMM Milli Savunma Komisyonu Başkanı Yusuf Beyazıt ve komisyon üyeleri ile görüştü. Görüşme sonrası Almanya Büyükelçiliği’nde bir basın toplantısı düzenleyen Almanya Parlamentosu Savunma Komisyonu Başkan Yardımcısı Karl Lamers, içinde bulunduğu komisyonun 15 Temmuz Darbe Girişimini kınadığını söyledi.

Lamers: Türk halkı ve devletinin hayal kırıklığı içinde olduğunu gördük

Yaptığı görüşmede Türk tarafının Batı’dan gelen mesajlardan tatmin olmadığı mesajını verdiğini belirten CDU/CSU milletvekili Lamers, “Türk halkı ve Türk devleti bu olay sonrasında Batı'dan, bizden daha açık ve belirgin sözler bekledi. Aslında Federal Şansölye ve Dışişleri Bakanımız dayanışmasını gösterdi ve olayı kınadıklarını ifade ettiler hatta büyükelçimiz de olaydan kısa bir süre sonra Meclis’i ziyaret ederek dayanışmasını gösterdi. Fakat bugünkü görüşmemizde daha belirgin destek mesajları beklendiğini ve bundan dolayı bir hayal kırıklığı olduğunu gördük” dedi.

Heyet başkanı Lamers, yarın İncirlik Üssü’ne yapılacak ziyarette basın mensuplarının güvenlik gerekçesiyle yer almayacağını bu durumu normal karşıladıklarını belirtti.

Brugger: TBMM ziyaretinde insan hakları, basın özgürlüğü ve demokrasinin önemini bir kez daha anladım

Savunma Komisyonu’nda görev yapan Yeşiller Partisi milletvekili Agnieszka Brugger ise konuşmasında insan hakları, basın özgürlüğü ve demokrasiye vurgu yaptı.

Brugger, “TBMM'nin hasar gören kısımlarını bize gösterdiklerinde insan hakları, basın özgürlüğü ve demokrasinin ne kadar büyük önem taşıdığını bir kez daha anladım” dedi.

Yarın İncirlik Üssü’nü ziyaret edecek heyet, akşam İzmir’de basın toplantısı düzenleyecek

Alman milletvekilleri yarın Adana’ya gidecek ve bu kentte bulunan İncirlik Üssü’nü ziyaret edecek. Üs içinde 250 civarında Alman askeri görev yapıyor. Almanya’nın IŞİD’le mücadele kapsamında İncirlik Üssü’nde altı Tornado tipi keşif uçağı ve bir tanker uçağı bulunuyor. Özellikle Tornadoların Suriye’de yaptıkları keşif uçuşlarıyla IŞİD karşıtı Koalisyon’a önemli destek veriyor.

İncirlik ziyaretinden sonra İzmir’e geçecek olan Alman parlamenter heyeti, bu kentte üsteki temaslarıyla ilgili basın toplantısı düzenleyecek ve aynı gün Berlin’e geri dönecek.

7 kişilik heyette, CDU/CSU milletvekilleri Karl A. Lamers, İngo Gaedechens, Florian Hahn, Sosyal Demokrat Parti milletvekilleri Rainer Arnold ve Dr. Karl Heinz Brunner ile Sol Parti’den Dr. Alexander S. Neu ve Yeşiller’den Agnieszka Brugger yer alıyor.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG