Erişilebilirlik

Alman Ordusunda Soruşturma Başlatıldı


Alman Ordusunda Soruşturma Başlatıldı
Alman Ordusunda Soruşturma Başlatıldı

Alman ordusunda yaşanan bir dizi skandaldan sonra Federal Savunma Bakanı ordunun tüm birimlerinde inceleme ve soruşturma başlattı. Muhabirimiz Cem Dalaman Almanya’nın askeri tarihinde ilk kez yaşanan bu olayla ilgili ayrıntıları aktarıyor.

Alman Ordusu’nda peş peşe yaşanan skandallar Savunma Bakanı Karl-Theodor zu Guttenberg’i zora soktu. Donanmanın eğitim amaçlı ‘Gorch Fock’ adlı efsanevi yelkenli gemisinde bir kadın askerin kaza sonucu ölmesi ve ardından gemideki askerlerin kazan kaldırması ile başlayan skandallar zinciri, Afganistan’da görev yapan bir Alman askerin ölümü ve gene Afganistan’daki Alman askerlerinin mektuplarının okunduğunun ortaya çıkmasıyla Almanya’nın gündemini sarsan bir boyut kazandı.

Bundan kısa bir süre önce Alman ordusunda tarihi değişikliklere öncülük eden ve zorunlu askerliği kaldırarak 245 bin olan asker sayısı 163.500’e indiren Savunma Bakanı Guttenberg, son olaylar sonrasında eleştirilerin odağına yerleşti. Skandalın merkezindeki eğitim gemisinde eğitim gören 25 yaşındaki bir kadın teğmen adayının geminin kaptanı tarafından zorla yelken direğine tırmandırılması sonrası düşerek hayatını kaybettiğinin ve ardından gemide isyan çıktığının doğru olduğunu açıklayan bakan, gemi komutanını görevden aldı. Olayı incelemek ve soruşturma yapmak üzere askeri müfettişlerin yollandığını ve genç kadın askerlerin cinsel tacize uğradığı iddialarının da araştırıldığını duyuran bakan ayrıca Arjantin açıklarında seyirde olan geminin derhal Almanya’ya geri dönmesi ve limana çekilmesi talimatını da verdi. 4 Şubat'ta Almanya’nın kuzeyindeki Kiel'de bulunan donanma limanında tersaneye çekilecek olan geminin uzun bir süre denize açılmayacağı belirtildi.

Alınan tedbirlere rağmen muhalefet partileri tarafından olayları kontrol altına alamamakla eleştirilen Savunma Bakanı’nı ordu çevreleri de eleştiriyor. Basına konuşan çok sayıda yüksek rütbeli subay, geminin komutanının ifadesi alınmadan kızağa çekilmesinini ‘yargısız infaz’ olarak tanımladı.

Öte yandan geçen Aralık ayında Afganistan’da bir Alman askerin silahını temizlerken kendini vurduğu yönündeki haberin de doğru olmadığı, askerin silahıyla şakalaşan bir asker arkadaşı tarafından vurulduğunun ortaya çıkması Alman Ordusu’nun kamuoyunu yanlış bilgilendirdiği suçlamasını beraberinde getirdi.

Skandallar dizisinde Alman askerlerin Afganistan'dan gönderdikleri mektupların sistematik şekilde açılmasının ortaya çıkması da büyük tartışmalara yol açtı. Almanya'da postanın gizliliği, Anayasa'da korunan ve askerler için de geçerli temel haklar arasında yer alıyor. Sosyal Demokrat Parti Alman Ordusu içindeki bir takım çevrelerin rahatsız edici gerçekleri örtbas etmeye çalıştığını savunurken, Yeşiller ve Sol Parti ise Guttenberg’in istifasını istedi.

Savunma Bakanlığı Müsteşarı ve aynı zamanda Alman-Türk Parlamenterler Grubu Başkanı Thomas Kossendey, Guttenberg’in patlak veren skandallara karşı gerekli adımları attığı görüşünde. Kossendey, Savunma Bakanı’nın bilgileri değerlendirerek, tüm Federal Ordu’yu kapsayan egniş kapsamlı bir soruşturma başlatıldığını belirtirken, Berlin’deki siyasi yorumcular yapılan kamuoyu araştırmalarında en sevilen siyasetçi seçilen genç bakanın koltuğunun sallandığını savunuyorlar.

Ordudaki skandallar sonrasında eleştiri oklarının hedefi haline gelen Guttenberg’e, Alman siyasetinde Başbakan Angela Merkel'in halefi gözüyle bakılıyor. Yorumcular ordu ile bağlantılı başka skandalların veya bakanın olaylardan daha önce haberdar olduğunun ortaya çıkması durumunda Guttenberg’in istifa etmekten başka çaresi kalmayacağı görüşünde birleşiyorlar.

İlgili bağlantılar

XS
SM
MD
LG