Erişilebilirlik

Alman Milletvekillerine İncirlik İzni Berlin’i Memnun Etti


Federal Meclis’in Ermeni soykırımı kararından sonra Türkiye-Almanya arasında başlayan, ardından Alman milletvekillerinin İncirlik Hava Üssü’nde görev yapan federal ordu askerlerini ziyaretine izin verilmemesiile başlayan kriz çözüldü.

Federal Dışişleri Bakanı Frank Walter Steinmeier, Türk tarafının Alman heyetinin İncirlik’e ziyareti için yeşil ışık yaktığını ve parlamenterlerden oluşan bir grubun 4 Ekim’de İncirlik’e gidip askerleri ziyaret edebileceğini duyurdu.

Daha önce Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu Ermeni soykırım kararıyla ilgili Türkiye'nin ortaya koyduğu şartların kabul edildiğini söyleyerek, ziyaret yasağının kaldırıldığını açıklamıştı. Ermeni soykırımı oylamasına atıfta bulunanÇavuşoğlu, “Mecliste sözde soykırım ile ilgili aldıkları karardan dolayı bu izni vermedik ve bu izni verebilmemiz için Almanya için ortaya koyduğumuz şart da belliydi. Türkiye'ye yönelik olumlu adım atan herkese biz de adım atarız. Adam gibi davranan herkese biz de olumlu bakarız. Aksi yönde düşüncesi olana da gerekli cevabı veririz,” şeklinde konuştu. Çavuşoğlu bir Alman gazetesine yaptığı açıklamada da, ziyaret izniyle ilgili olarak, “Almanya şimdiki tavrını koruduğu ve Türkiye’ye kötü davranmadığı takdirde ziyarete izin verebileceğini” söylemişti.

İki ülke arasındaki ilişkilerde haftalardır gündemi belirleyen izin yasağının kaldırılması haberi Almanya’da büyük yankı uyandırdı. Alman ajansları ve haber kanalları Türkiye’nin parlamenterlere İncirlik’e giriş için izin vermesini “flaş haber” olarak duyururken, Dışişleri Bakanı Steinmeier, “Ankara’nın aldığı kararla ilişkilerde ilerleme sağlandı. Ziyarete onay verilmesini memnuniyetle karşılıyorum. Bir ordu milletvekilleri tarafından ziyaret edilebilmeli,” dedi.

Federal Savunma Bakanı Ursula van der Leyen de, Türkiye’nin milletvekillerinin ziyaretine yeşil ışık yakmasını büyük bir memnuniyetle karşıladığını duyurdu. Sosyal Demokrat SPD’nin savunma politikaları sözcüsü Rainer Arnold, “Atılan bu adımın iki ülke arasındaki ilişkilerin de normalleşmesine yol açacağını umut ediyorum,” diye konuştu. Arnold geçen hafta yaptığı bir açıklamada, ziyaret izninin verilmemesi durumunda partisinin İncirlik’le ilgili tezkerinin uzatılması için gerekli oylamada onay vermeyeceğini, ayrıca Türkiye’nin hava savunmasına destek vermek için Alman AWACS keşif uçaklarının gönderilmesine de karşı tavır koyacağını duyurmuştu.

Konuyla ilgili ulaşılan bilgilere göre, 4 Ekim’de yapılması planlanan ziyarete Federal Meclis’in Savunma Komisyonu üyesi dört milletvekili ve komisyon başkanı Karl Lamers katılacak. Komisyon üyeleri İncirlik’e gidip üstte bulunan yaklaşık 240 Alman askeri ziyaret ettikten sonra 6 Ekim’de Almanya’ya geri dönecek.

Berlin’deki yorumlarda Ankara’nın İncirlik ziyaretine izin vermesi iki ülke arasındaki ilişkilerin yumuşama aşamasına girmesinin bir işareti olarak değerlendiriliyor. Diplomatik kaynaklar ilişkilerinin yumuşama aşamasına girmesiyle, yeni Berlin Büyükelçisi Ali Kemal Aydın’ın da önümüzdeki günlerde görevine başlayacağından yola çıkıyor. Federal Meclis, 2 Haziran’da 1915 olaylarını Ermeni soykırımı olarak tanıyınca, eski Büyükelçi Hüseyin Avni Karslıoğlu, aynı gün Ankara’ya çağrılmıştı. Daha sonra Karslıoğlu’nun merkeze alındığı açıklanmıştı.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG