Erişilebilirlik

Alman Medyası: "Obama'ya Ağır Tokat"


ABD seçim sonuçlarını veren bir Alman TV kanalı
ABD seçim sonuçlarını veren bir Alman TV kanalı

Amerika'daki Kongre ara seçimlerinde Demokratlar'ın yenilgiye uğraması, Cumhuriyetçiler'in Kongre'nin iki kanadında da çoğunluğu ele geçirmesi Almanya'da geniş yankı uyandırırken Obama'yı iki uzun ve yalnız yılın beklediği yorumu yapılıyor

ABD'deki ara seçimler, Başkan Barack Obama'nın partisi Demokratlar'ın yenilgisi Almanya’da büyük yankı yaptı.

Der Spiegel dergisinin internet sayfası seçim sonucunu ‘Goodbye, Mr. President’ başlığı ile duyururken, konuyla ilgili yorumda Temsilciler Meclisi ve Senato’nun Cumhuriyetçilerin kontrolüne girmesi sonrasında Başkan Obama’yı ‘iki uzun ve yapayalnız’ yılın beklediği belirtiliyor.

Yazıda Obama’nın Başkan olarak son iki yıl için planladığı ülkedeki milyonlarca kaçak yabancıya hukuki statü kazandırmayı hedefleyen göçmenlik yasası reformu, Ulusal Güvenlik Dairesi’nin yeniden yapılandırılması, sosyal alanda yenilikler ve ekonomik eşitsizliğe karşı mücadele gibi konularda istediklerini kabul ettirmesinin artık imkansız olduğu vurgulanıyor.

Ara seçiminden en kazançlı çıkan ismin Senato’nun Cumhuriyetçi lideri Mitch McConnell olduğunu savunan Der Spiegel’e göre, McConnell Obama'nın başkanlık süresinin kalan iki yılında yasal gündemi belirleyerek partisinin Başkanlık için en ciddi adaylarından biri konumuna da gelecek.

Almanya’daki en önemli televizyon kanalı ARD’de yer alan haber yorumda ise, seçim sonucu ‘Obama’ya ağır bir tokat’ olarak nitelendirildi. ARD’de de Mitch McConnell’ı bundan sonra ‘Washington’daki politik sahnenin kilit ismi’ olarak tanımlarken, seçim sonucunu ‘istikrarsız politikalarından ötürü Başkan Barack Obama'ya kestiği fatura’ olarak niteledi.

Ülkenin en saygın gazetelerinden Die Zeit’deki yoruma göre, Cumhuriyetçi Parti’nin Senato’da çoğunluğu garantilemesi ‘Obama için bir felaket’. Yazıda Obama’nın başkanlık süresinin kalan iki yılında Amerikan politikasının tümüyle bloke olacağı öne sürülüyor.

Muhafazakar Die Welt gazetesi ise ‘Amerikalılar Obama’dan hesap sordu’ başlığı ile aktardığı yorumda, ortaya çıkan tablo Obama için ‘topal ördek’ sendromu olarak niteleniyor. Yazıda seçimlerde Obama’nın adının oy pusulalarında geçmediği, ancak sonucunun Obama’nın kaybolan popilaritesinin ve kendi seçmenlerini dahi hayal kırıklığına uğratan poltikalarının bir sonucu olduğu öne sürülüyor.

Alman Federal Parlamentosu’nda Yeşiller Partisi’nden milletvekili Özcan Mutlu seçim sonucunun iç siyasetin yanı sıra uluslararası gelişmelerde de etkili olacağını söylüyor.

lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:03:59 0:00
Linki indirmek için

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:44 0:00
XS
SM
MD
LG