Erişilebilirlik

'Alman Malı' Etiketi Sona Eriyor


AB'nin kısa bir süre içinde yaşama geçirmeyi planladığı yeni bir yönetmelik bir efsanenin sona ermesi anlamına gelecek.

Dünyada yıllardır kaliteli Alman mallarını sembolize eden ‘Made in Germany’ etiketinin artık yok olması söz konusu. Tüketiciler için Alman malları genelde en yeni teknolojilerin, kullanımda güvenirliğin ifadesi, fiyatları daha yüksek olsa da 'Made in Germany' etiketi bulunan ürünler sadece Türkiye’de değil, ABD, Çin ve bu konuda iddialı Japonya’da bile oldum olası tercih ediliyor.

Ancak Avrupa Birliği’nin bir yıldır üzerinde çalıştığı ve geçen günlerde birliğin Tüketiciyi Korumadan Sorumlu Komiseri Tonio Borg tarafından Berlin’de ayrıntıları tanıtılan plana göre, AB ülkelerinde bundan sonra ürünlerin üzerine yapıldığı ülkenin yazılması koşulu getirilecek, başka bir deyişle bir ürünün yurtdışında üretilmesi durumunda üzerine Alman malı olduğunu belirten ‘Made in Germany’ ibaresini koymak birçok durumlarda zorlaşabilecek yada tamamen imkansızlaşacak.

Alman şirketlerinin çok büyük bir bölümü giderlerin daha az, kar payının da daha fazla olması nedeniyle mallarını örneğin Türkiye, Tunus, Pakistan ve Çin gibi ülkelerde üretiyor, ardından Alman patenti olduğu için ‘Made in Germany’ ibaresini koyabiliyordu. Bu yöntem özellikle beyaz eşya ve televizyon ürünlerinde sıklıkla uygulanıyor.
AB'nin yeni düzenlemesine göre, örneğin Türkiye’de yerleşik bir Alman firması adına-üretilen bir televizyon Almanya'da 'Made in Germany' etiketi basılarak satışa sunabiliyordu. Bunun yeni plana göre 'Made in Turkey' şeklinde olması gerekiyor. Konuyla ilgili planları endişe ile değerlendiren Alman sanayi çevreleri, ‘Made in Germany’ etiketinin sadece Almanya’yı değil, tüm AB’nin kalite ve yüksek teknoloji sembolü olduğunu ve dolaylı olarak kaldırılmasınının şirketler için bürokrasiyi artırarak AB’ye zarar vereceğini ve başta Çin olmak üzere dünya pazarında rekabet içinde olunan ülkelerin elini güçlendireceğini savunuyor.

Almanya ABD, Japonya ve Çin’in ardından en büyük dördüncü ulusal ekonomi konumunda. 82 milyonluk nüfusuyla da Avrupa Birliği’nin en büyük ve en önemli pazarı. Dünya Ticaret Örgütü'nün rakamlarına göre dünya ihracat ligi son beş yıl Almanya ile Çin'in yarışına sahne oldu ve Almanya, birinciliği, 2010 sonrasında Çin'e kaptırdı.

Ancak hem ithalat hem ihracat bu yıl, verilerin tutulmaya başlandığı 1950 yılından bu yana en yüksek seviyeye çıktı, uzmanlar Almanya’nın Çin’i tekrar geçebileceğinden yola çıkıyor. Almanya, geçen yıl ödemeler dengesi fazlasında dünya rekoru kırmış ve 238 milyar dolarlık fazla elde etmişti. ABD yönetimi bundan kısa bir süre önce ihracat fazlasından dolayı Almanya’yı sert bir biçimde eleştirdi ve Alman ticaret politikasının başta Euro Bölgesi'nde olmak üzere bütün dünyada deflasyon tehlikesine yol açtığını öne sürdü.

Öte yandan ‘Made in Germany’ etiketinin geleceğini belirleyecek yeni düzenlemenin, Avrupa Birliği Komisyonu ve Avrupa Parlamentosu’nun onayından sonra yürürlüğe girmesi bekleniyor.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG