Erişilebilirlik

Alman Koalisyon Hükümetinde Çatlak


Başbakan Merkel, mali işlem vergisi önerisini AB zirvesine Fransa Cumhurbaşkanı Sarkozy ile birlikte sunacak
Başbakan Merkel, mali işlem vergisi önerisini AB zirvesine Fransa Cumhurbaşkanı Sarkozy ile birlikte sunacak

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard & Poor’s’un on yedi üyeli Euro Bölgesi’nde başta Fransa olmak üzere dokuz ülkenin ve Avrupa Mali İstikrar Fonu’nun kredi notunu düşürmesinin ardından Euro Bölgesi’nin geleceğine dair endişeler daha da arttı. Piyasalardaki tedirginlik ve bekleyiş sürerken, Alman Merkez Bankası Başkanı Jens Weidmann, Almanya’nın kredi notunun indirileceğini düşünmediğini, borç krizinde Avrupa’da liderlik rolünü üstlenen ülkenin böyle bir durumda kalmasının AB’deki tüm dengeleri sarsacağını söyledi.

Standard & Poor’s dünya genelinde 3A derecesine sahip olan dört ülkeden biri olan Almanya’nın da kredi notunu indirme tehdidinde bulunmuştu. Mali çevreler 30 Ocak’ta Euro Bölgesi liderlerini bir araya getirecek zirve öncesinde piyasaları tedirgin edecek yeni gelişmelerden çekinirken, zirvede gündeme gelmesi beklenen ‘mali işlem vergisi’ Almanya’da koalisyon hükümetini oluşturan Birlik Partileri ile Hür Demokrat Parti FDP arasında krize yol açtı.

Başbakan Angela Merkel ve Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy geçen hafta Berlin’de yaptıkları görüşmede Euro bölgesini oluşturan 17 ülkede ‘finansal işlem vergisi’ uygulanmasından yana tavır alarak bunu 30 Ocak’daki zirvede oylamaya sunacaklarını açıklamışlardı. FDP Genel Başkanı ve Federal Ekonomi Bakanı Philipp Rössler, partisinin uygulamayı Euro bölgesi ile sınırlı kalması durumunda red edeceğini söyleyerek, verginin Almanya’da büyük çapta işyeri kaybına yol açacağını savundu. Merkel’in Birlik Partileri’nden de çok sayıda siyasetçi, verginin tüm AB ülkelerinde uygulanmasından yana tavır alarak, finansçı ve yatırımcıların başka ülkelere kaçmasının engellenmesini istedi.

Avrupa Parlamentosu’nun yeni başkanı Alman Martin Schulz'da göreve geldikten sonra Alman basınına verdiği ilk demeçte, Sarkozy-Merkel ikilisinin aldığı kararlarla borç krizinin daha derinleştiğini belirterek, özellikle Merkel’in Alman halkına krizin boyutu ile ilgili gerçeğin tamamını söylemediğini savundu. Standard & Poor’s’un son kredi düşürme dalgasını ABD’nin Avrupa’nın finans sistemine saldırı olarak tanımlayan Schulz, Euro bölgesinin borcunun ABD’den çok daha düşük olduğunu, ancak ortak bir ekonomi yönetimi olmadığı için AB ve Euro bölgesinin birlik içinde hareket edemediğini açıkladı.

Öte yandan Alman piyasalarında gözler ülkenin en büyük bankalarından Commerzbank’ın durumuna çevrildi. Avrupa Banka Denetleme Kurumu'nun yaptığı son stres testine göre 5,3 milyar Euro'luk sermaye açığı olan bankanın acil kaynağa ihtiyacı olduğu ve ilk tedbir olarak yurtdışına kredilerin dondurulduğu duyuruldu. Hükümet kaynakları, Maliye Bakanı Schauble’nin önümüzdeki Cuma gününe kadar Alman Mali Piyasalar Denetleme Kurumu'na Commerzbank’ın açığının nasıl kapatılacağı yönünde bildirimde bulunacağını açıkladı.

XS
SM
MD
LG