Erişilebilirlik

Alman Kamuoyu ve Yetkilileri Şaşkın


Güney Fransa Alpleri’nde düşen Germanwings yolcu uçağı ile ilgili yeni bulgular Alman kamuoyunu ve yetkilileri şaşkınlık içinde bıraktı.

Dört gün önce düşen Lufthansa’ya bağlı Germanwings uçağının karakutusundaki ses kayıtlarına göre düşüş anında kokpitte tek başına bulunan yardımcı pilot Andreas Lubitz'in kasten düşürdüğünün açıklanmasından sonra, yardımcı pilotun uçuş günü raporlu olduğu, bu bilgiyi iş arkadaşları ve işvereninden gizlediği ve ayrıca ayrıldığı kız arkadaşına “Öyle bir şey yapacağım ki adımı herkes duyacak” dediği haberleri, uçak faciasının ardından yaşanan yasın boyutunu daha da arttırdı.

Günlerdir gündemin ilk sırasında yer alan olaya yardımcı pilot Andreas Lubitz’in neden olduğuna artık kesin gözüyle bakılıyor. Olayı araştıran Fransız başsavcıdan sonra Germanwings’in merkezinin bulunduğu Düsseldorf savcılığı da Barselona-Düsseldorf seferi yaparken Fransa’da düşen uçağın düşüş sebebinin 27 yaşındaki pilottan kaynaklandığı tezini doğruladı.

Perşembe akşamı savcılığın emriyle pilotun evinde arama yapılmış, kaza günü için alınmış ve yırtılmış hastalık raporu bulunmuştu. Savcı pilotun evinde, uzun bir süredir psikolojik rahatsızlığı nedeniyle tedavi gördüğünü kanıtlayan belgeler ve depresyona karşı ilaçlar bulunduğunu, ancak hastalığını çalıştığı şirketten gizlediğini söyledi.

Bu arada Alman yetkililer de yardımcı pilotun intihar değil de siyasi ya da dini bir eylem yapmayı planladığına dair bir kanıta rastlanmadığına vurgu yaptılar.

Bild gazetesi, pilot Andreas Lubitz'in, yedi yıl birlikte olduktan sonra kısa bir süre önce ayrıldığı kız arkadaşına “Öyle bir şey yapacağım ki adımı herkes duyacak” dediğini öne sürdü.Maria takma adıyla gazetelere demeç verdiği belirtilen bir kadının, Lubitz’in sözlerine o zaman bir anlam veremediğini, ancak uçak faciasından sonra anladığını söylediği aktarıldı.

Konuyla ilgili Alman medyasında çıkan diğer iddialara göre, Andreas Lubitz, olay öncesinde kız arkadaşı ile ilişkisini yeniden kurabilmek için aşırı derecede para harcamaya başladı. İki pahalı spor arabayı aynı anda satın alarak kız arkadaşına hediye etmek istedi, ancak buna rağmen yeniden bir araya gelemedi.

Olayın yaşandığı bölgede kurban yakınlarına destek, enkaz arama çalışmaları sürerken, kazada ölenlerin devlet töreniyle anılması kararlaştırıldı. 17 Nisan'da Köln Katedrali'nde düzenlenecek törene, Almanya Cumhurbaşkanı Joachim Gauck ve Almanya Başbakanı Angela Merkel'in yanı sıra Fransa, İspanya ve kazada can veren diğer yolcuların vatandaşı olduğu ülkelerin temsilcilerinin katılması bekleniyor.

Bu arada 150 kişinin hayatına mal olan Germanwings kazası sonrasında iş baskısı ve bununla bağlantılı yaşanan sorunlar da tartışmaya açıldı. Uzmanlar Almanya’da son yirmi yılda depresyona çare olması umuduyla doktorların hastalara yazdığı ilaçların oranında 5 kat artış olduğunu belirtirken, insanların depresyona girmesinde en önemli etkenlerden birinin stresli iş ortamı olduğu öne sürüldü.

Öte yandan dün itibarıyla Almanya’daki tüm havayolları uçuş esnasında kabinde pilotun yalnız kalmaması kuralını uygulamaya aldı. Alman Hava Taşımacılığı Ticareti Birliği tarafından yapılan açıklamaya göre, kural Lufthansa, Germanwings, Air Berlin, Condor ve TuiFly uçaklarında geçerli olacak.

Havacılık uzmanı ekonomistler Lufthansa’nın, yan kuruluşu olan Germanwings'e ait uçağın düşmesi nedeniyle sıkıntılı bir sürece gireceği görüşünde. 2014'te yaklaşık 732 milyon Euro zarar açıklayan ve borsada hisseleri değer kaybeden şirket, son bir yıl içinde pilotlarının defalarca greve gitmesi sebebiyle de büyük maddi kayba uğramıştı.

Son yaşanan olayla ilgili olarak Lufthansa’nın hayatını kaybeden yolcu başına yüzbinlerce Euro’yu bulabilen yüksek tazminat rakamları ödemek zorunda kalacağı da konuyla ilgili son bilgiler arasında.

STÜDYO VOA

IMF Avrupa Dairesi Direktörü Kammer: “Türkiye’deki ekonomik programı destekliyoruz” – 19 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG