Erişilebilirlik

Berlin'den Gauck'un Ziyaretine Destek


Almanya Cumhurbaşkanı Joachim Gauck Ankara'da Başbakan Erdoğan ile
Almanya Cumhurbaşkanı Joachim Gauck Ankara'da Başbakan Erdoğan ile
Almanya Cumhurbaşkanı Joachim Gauck'un Türkiye ziyareti sırasında düşünce ve ifade özgürlüğü konusunda yaptığı uyarılara Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın sert tepkileri Almanya’da tartışılmaya devam ediliyor.

Federal Hükümetin ve Başbakan Angela Merkel’in sözcüsü Steffen Seibert’in haftalık basın toplantısında başbakanın, Gauck’un Türkiye ziyareti sırasında dile getirdiği konulara katıldığını açıklamasından sonra, Federal İçişleri Bakanı Thomas de Maiziere de ‘Türkiye’de görüşlerini açıkça dile getiren Cumhurbaşkanımızla gurur duyuyorum’ şeklinde bir değerlendirme yaptı.

Seibert ‘açık sözlülüğü iki ülke arasındaki ilişkilerin temelinin bir parçası’ olarak tanımlamıştı.

Öte yandan Başbakan Erdoğan'ın Cumhurbaşkanı Gauck'u eleştirirken Almanya’da yaşayan Alevilerle ilgili sarf ettiği sözlere Alevilerden yoğun tepki var. Başbakan grup toplantısında ‘Almanya’da ‘Ali’siz Alevilik’ denilen bir olay var, yani Ateist bir anlayışın, Alevilik kisvesi altında ve kendilerinin de desteklediği bir yapı’ şeklinde konuşmuştu.

Yapılan yorumlarda Başbakan Erdoğan’ın bu sözlerle öncelikle Almanya Alevi Birlikleri Federasyonu’nu kast ettiği tahmin ediliyor. Cumhurbaşkanı Gauck geçen 21 Mart’da Almanya Alevi Birlikleri Federasyonu’nun başkent Berlin’de düzenlediği Nevruz kutlamasına katılmış ve Alevilerin insan hakları, özgürlük, demokrasi ve kadın erkek eşitliği gibi konulardaki çabalarına devam etmelerini arzu ettiğini dile getirmişti.

100 bin üyeli Almanya Alevi Birlikleri Federasyonu Almanya tarafından ‘inanç kurumu’ statüsünde değerlendiriliyor ve ilkokullarda verilen Alevilik derslerinin organizasyonunu yürütüyor. Din dersi uygulaması resmi kayıtlara ‘Alevi İslamı’ olarak girdi. Aleviler adına Alevi Birlikleri Federasyonu Hamburg, Bremen ve Aşağı Saksonya'da dini cemaat olarak devlet sözleşmesi imzalamış durumda ve Hıristiyan ve Musevi inancında olanları temsil edenlerle aynı haklara sahip.

Kendilerinin tüm Alevilerin haklarını koruyan bir kurum olduğunu ve Erdoğan’ın son sözlerine alındıklarını ifade eden Almanya Alevi Birlikleri Federasyonu Genel Sekreteri Hüseyin Mat, Başbakanın Alevilerin başarılı örgütlenmesini sindiremediğini belirtiyor.

Almanya’da resmi istatistiklere göre Türkiye kökenli yaklaşık 650 bin Alevi yaşıyor ve bunların yüzde 60’ı Alman vatandaşı. Bir çok Alman siyasetçi çeşitli ortamlarda Alevileri, Alman toplumuna uyum sağlamakta zorluk çekmeyen göçmen gruplarından biri olarak tanımlıyor ve bu çerçevede örnek teşkil ettiğini vurguluyor.

Öte yandan Alevi Birlikleri Federasyonu Başbakan Erdoğan'ı Almanya’da miting ve gösterilerle protesto edeceklerini açıkladı. Başbakan Erdoğan'ın 24 Mayıs’ta Köln'de 10 bin kişilik bir salonda seçmenlerine hitap etmesi bekleniyor.

Konuşmanın Türkiye'de ağustos ayında yapılacak Cumhurbaşkanlığı seçimi ile bağlantısı olabileceği tahmin ediliyor. Seçimde Türkiye dışında yaşayan Türkiye kökenli vatandaşlar ilk kez yaşadıkları ülkelerde oy kullanabilecek. Almanya'da Köln, Düsseldorf, Frankfurt, Essen, Berlin, Hannover, Münih ve Karlsruhe'de değişik noktalara seçim sandığı kurulacak.
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:03:35 0:00
Linki indirmek için

STÜDYO VOA

Donald Trump’ın sus payı davasında yeni aşamaya geçildi – 22 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG