Erişilebilirlik

Alman Gazetecinin Türkiye'de Tutuklanmasına Berlin'den Tepki


Mesale Tolu
Mesale Tolu

Die Welt gazetesi Türkiye muhabiri Deniz Yücel’in geçen şubat ayında ‘teröre destek verdiği’ suçlamasıyla tutuklanmasından sonra, Alman vatandaşı gazeteci Meşale Tolu’nun da tutuklanması iki ülke arasındaki gerilimi yeniden arttırdı.

Almanya Dışişleri Bakanlığı açıklamasında, 30 Nisan’da göz altına alınan Tolu’nun 10 Mayıs’ta tutuklandığı, Tolu'un tutuklanmasıyla ilgili Türkiye’nin Alman diplomatlara haber vermediği ve bu yüzden ‘Viyana Anlaşması’na uymayarak, hukuka aykırı davrandığı öne sürüldü.

Türkiye’deki Alman diplomatlarının bugüne kadar Meşale Topu ile bağlantı kuramadıklarını da belirten bakanlık sözcüsü, Bakırköy Kadın Cezaevi’nde bulunan Topu ile görüşebilmek için gerekli girişimlerde bulunduklarını da duyurdu.

2007 yılında Alman vatandaşlığına geçen Almanya doğumlu Tolu'nun tutukluluğu konusunda Alman hükümetine bilgi verilmemesini eleştiren Federal Hükümet sözcüsü Steffen Seibert de, tutukluya en kısa sürede Alman diplomatik temsilcileriyle görüşme imkanı tanınmasını talep etti.

Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP) ve Sosyalist Gençlik Dernekleri Federasyonu'na (SGDF) yakınlığıyla bililnen Etkin Haber Ajansı'nda (ETHA) gönüllü olarak tercümanlık yapan Meşale Tolu, ‘terör örgütüne üyelik ve terör propagandası yapmak’ iddialarıyla suçlanıyor. Alman hükümetinin elindeki bilgilere göre, Deniz Yücel ve Tolu ile birlikte toplam altı Alman vatandaşı benzer suçlamalar nedeniyle Türkiye'de tutuklu durumda.

İncirlik ziyareti izin bekliyor

Öte yandan Federal Meclis Savunma Komisyonu üyesi bir grup milletvekilinin, önümüzdeki hafta İncirlik Üssü'ndeki Alman askerlerini ziyaret etmeyi planladıkları, ancak ziyaret için Türkiye’nin henüz onay vermediği öğrenildi.

Komisyon üyelerinin, ziyaret kapsamında Alman askerlerinin çalışma ve yaşam koşullarıyla ilgili bilgi almak istedikleri, ayrıca üssün Türk komutanı ile görüşme gerçekleştirmeyi amaçladıkları da belirtildi. Komisyon Başkanı Wolfgang Hellmich, Türkiye’nin son anda ziyaret izni vereceğine inandığını söylerken, geçen perşembe Başbakan Binali Yıldırım'la Londra'daki görüşmesinin ardından bir açıklama yapan Almanya Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel, federal milletvekillerinin İncirlik Üssü'ndeki Alman askerlerini ziyaret etme hakları olduğunu öne sürmüştü.

Geçen yıl Alman Meclisi’nin Haziran ayı başında aldığı Ermeni soykırımını tanıyan kararına tepki gösteren Türkiye, Alman parlamenterlerin İncirlik Üssü’nü ziyaret etmesine izin vermemiş, ancak Başbakan Merkel’in bu kararın hukuki bağlayıcılığı olmadığını açıklamasının ardından, ziyarete yeşil ışık yakmıştı. Konu Berlin gündeminden inmezken, AK Partili bazı siyasetçilerin Almanya’daki referandum kampanyası etkinliklerinin iptal edilmesi üzerine iki ülke arasında başlayan gerginlik nedeniyle koalisyon partilerinden ve muhalefetten politikacılar Alman askerlerinin İncirlik Üssü'nden çekilmesini talep etmişlerdi.

İncirlik Üssü’nde halen 240 Alman askeri görev yapıyor ve NATO operasyonları kapsamında, ‘Recce' adı verilen yüksek çözünürlüklü kameraları ile IŞİD hedefleri üzerinde keşif uçuşları yapan altı Tornado tipi savaş jeti bulunuyor. Alman birliği bir yakıt ikmal uçağı ile de müttefiklere destek sağlıyor.

STÜDYO VOA

Uluslararası yatırımcılar Türk ekonomisinden güvence bekliyor – 17 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:50 0:00
XS
SM
MD
LG