Erişilebilirlik

Alman Dışişleri Bakanından Türkiye'ye Kritik Ziyaret


Türkiye'nin Adana'daki İncirlik Askeri Hava Üssü'nü ziyaret etmek isteyen Alman milletvekillerine izin vermemesi ile başlayan krizde gözler Almanya Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel'in yarın Ankara’da meslektaşı Mevlüt Çavuşoğlu ile yapacağı ikili görüşmeye çevrildi.

Her iki ülkenin dışişleri bakanlıklarının yetkilileri, daha önce kesin olarak belirtilmeyen ziyaret tarihini doğrularken, sosyal demokrat SPD’li bakan, Alman basınına verdiği demeçlerde, Ankara’ya sıcak ve uzlaşı arıyan mesajlar vermeye özen gösterdi.

Almanya’nın Türkiye ile ilişkileri yeniden normalleştirmeyi arzuladığını ifade eden Gabriel, Çavuşoğlu ile yapacağı görüşmede iki ülke arasında son dönemde gerilime neden olan konuları ele alacaklarını açıkladı.

Alman milletvekillerinin İncirlik üssünde konuşlandırılmış Alman askerlerini ziyaret talebini konuşacaklarını belirten Gabriel, Türkiye’nin PKK konusundaki bakış açısına anlayış gösterdiğini söyledi.

"PKK'nın finans kaynaklarını kurutmak ve Alman toprakları üzerinde hareket alanı bırakmamak bizim de çıkarımızadır. Bu, Türkiye'nin haklı olarak gündeme getirdiği bir konudur” diyen SPD’li politikacı, "PKK Almanya’da da silah ve uyuşturucu ticaretine, haraççılığa derinden bulaştığı için yasaklı bir örgüttür" şeklinde değerlendirme yaptı.

Gabriel’in sözleri, Ankara’nın PKK konusundaki tepkilerine yönelik bir mesaj olarak okunurken, Dışişleri'nden kaynaklar, Gabriel’in Çavuşoğlu’ndan Alman milletvekilleri için iki ya da üç hafta önce bildirmek koşuluyla, İncirlik’e genel bir ziyaret imkanının tanınmasını isteyeceğini, bunun karşılığında iki ülke arasındaki işbirliğini yeniden canlandırmayı ve dışişleri bakanları düzeyinde stratejik diyalog toplantısının bu yıl içerisinde yapılmasını önereceğini aktarıyorlar.

Gabriel’in yarınki Ankara ziyareti, Berlin’deki siyasi çevreler tarafından İncirlik krizinin çözümü için son fırsat olarak değerlendiriliyor Aynı zamanda ziyaretin sonuç vermesinin de Türkiye’nin beklentileri nedeniyle ‘zor olduğu’ dile getiriliyor.

Başbakan Angela Merkel’in, Gabriel-Çavuşoğlu görüşmesine büyük umut bağladığı ve meclis seçiminden önce Türkiye ile bir yıldır süren krizi çözmeyi arzuladığı biliniyor. Merkel, İncirlik’teki Alman askerlerinin Ankara’nın ziyaret yasağına tepki olarak hemen geri çekilmesi yönünde muhalefetin önerdiği meclis oylamasına karşı çıkmış ve "Gabriel’in ziyaretinin sonucunu beklemek gerekir" demişti.

Muhalefetteki Sol Parti, Yeşiller ve koalisyon ortağı SPD’nin meclis grubunun çoğunluğu, askerlerin Türkiye’den çekilerek, Ürdün’de konuşlandırılmasını talep ediyor.

Berlin’de Türk tarafının yarınki görüşmede alacağı tavır da merakla bekleniyor. Ankara’dan ve AK Parti’ye yakın siyasetçilerden gelen açıklamalar, 15 Temmuz darbe girişimi sonrasında bazı Türk askerleri ve ailelerinin Almanya’ya iltica başvurusunun kabul edilmesi ve PKK’lı örgütlere gösterilen hoşgörü nedeniyle İncirlik konusunda bir değişimin olmayacağı şeklinde yorumlanıyor.

AK Parti İstanbul Milletvekili ve TBMM İnsan Hakları İnceleme Komisyonu Başkanı Mustafa Yeneroğlu da, sorunun Almanya’nın Fethullah Gülencilere ve PKK’lılara gösterdiği tavırdan kaynaklandığını belirterek, bunun değişmemesi durumunda Türkiye’nin İncirlik konusundaki kararının geçerliliğini koruyacağını belirtiyor. 15 Temmuz darbe girişimine katılanların ve PKK’lıların Almanya’da rahatça hareket edebildiğini belirten Yeneroğlu, "Böyle bir ortaklık olabilir mi? Böyle bir dostluk olabilir mi? " diyerek Almanya’yı eleştiriyor.

Yarınki görüşmenin de sonuçsuz kalması durumunda, Alman hükümetinin İncirlik’ten çekilme kararı alabileceği belirtiliyor. İncirlik'teki 260'a yakın Alman askeri Tornado keşif uçaklarıyla IŞİD'le mücadele eden koalisyonun çabalarına katkı sağlıyor.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG