Erişilebilirlik

Alman İçişleri Bakanı: Bedava Kuran Kampanyası İdeolojik


Almanya’da 2006’da Başbakan Angela Merkel tarafından başlatılan Alman İslam Konferansı’nın yıllık toplantısı bugün başkent Berlin’de yapıldı. Federal İçişleri Bakanlığı’nın himayesinde düzenlenen ve İçişleri Bakanı Hans Peter Friedrich’in başkanlığında yapılan konferansa radikal İslamcı Selefiler’in Almanya’da yürüttüğü Kuran-ı Kerim nüshaları dağıtımı kampanyası damga vurdu.

Toplantıya, Alman hükümetinin uyumdan sorumlu Devlet Bakanı Maria Böhmer, Aşağı Saksonya Sağlık, Sosyal İşler, Aile ve Uyum Bakanı Aygül Özkan, Baden Württemberg Eyaleti Uyum Bakanı Bilkay Öney, Almanya Türk Toplumu Başkanı Kenan Kolat ve Almanya Alevi Birlikleri Federasyonu Genel Sekreteri Ali Doğan gibi Müslüman ve Türk dernekleri temsil eden yetkililer katıldı.

Bakan, İslam Konferansı’nın kampanyayı kınadığını belirtti ancak bu konuda bir önlem alınıp alınmayacağı konusuna değinmedi.

Selefiler’in geçen hafta Almanya’nın hemen tüm büyük kentlerinde stand kurarak başlattığı kampanyanın amacı, 25 milyon Kuran’ın ücretsiz bir şekilde dağıtılması ve Kuran bulunmayan hanenin kalmaması. Almanya Türk Toplumu Başkanı Kenan Kolat, Selefileri Alman ırkçılara benzetti, radikal grupların zor sorulara basit cevaplarla özellikle gençleri kandırmaya çalıştıklarını söyledi.

Bu arada konferans kapsamında Müslüman kadınların aile içindeki rolü ve İslam’da kadın hakları konuları da ele alındı. Katılımcılar Müslüman kadınların, özellikle de başörtülü kadınların iş ararken karşılaştıkları sorunlarının daha somut olarak ele alınmasını kararlaştırdı. Konferans kapsamında kadınlara yönelik şiddet ve zorla evlendirme olayları da kınandı.

Öte yandan konferans öncesinde bir açıklama yapan Hristiyan Birlik Partileri Federal Meclis Grup Başkanı Volker Kauder, İslamiyet’in Almanya’nın bir parçası olmadığını söyledi. Kauder, ‘Müslümanlar vatandaş olarak Almanya'ya aittir. Ancak İslamiyet kültürümüzün ve geleneklerimizin bir parçası değildir’ dedi. Şubat ayında istifa eden eski Cumhurbaşkanı Wulff’un, görev yaptığı dönemde, ‘İslam da Almanya'ya ait’ demesi muhafazakâr kesimin büyük tepkisini çekmişti.

Yaklaşık 3,5 milyon Müslüman yaşadığı Almanya’da 2 bin 350 cami ve cem evi bulunuyor.

XS
SM
MD
LG