Erişilebilirlik

Alman Basınından Sert Yorumlar


7 Haziran seçimlerinin tekrarı olarak yapılan dünkü milletvekili seçimlerinde %49,15 ile tek başına yeniden iktidara gelen AKP, yurtdışı seçmenlerin de en çok desteğini alan parti oldu. 7 Haziran seçimlerine göre katılımın daha yüksek olduğu yurt dışı seçimlerinde Adalet ve Kalkınma Partisi oyların %55,52'sini almayı başardı. AKP'yi %18,48 oy oranıyla HDP takip ederken, CHP'nin oy oranı %16,76'da kaldı. MHP'nin yurt dışı oy oranı %7,04 oldu.

Seçime katılım ve AKP’nin oy oranı Almanya’da da arttı. Katılım oranı %36’den %40,47’ye çıkarken, 7 Haziran’da %53,7 oy olan AKP bu kez %59,7 oranında oy topladı. HDP’nin oy oranı %17,5’dan %15,9’a indi. Geçen seçimde %16 oy alan CHP bu kez %14,8 oranında oy topladı. MHP’nin oyu ise %9,7’den %7,5’a geriledi.

Hamburg Üniversitesi’nden siyasal bilimci Yaşar Aydın, AKP’nin Almanya’da elde ettiği başarılı sonucu hükümet partisi olmasına ve Türkiye’de yaşanan kutuplaşmanın buraya da yansımasına bağlıyor.

Alman basını Türkiye'de yapılan genel seçimi yakından izlerken, AKP’nin zaferi hakkında televizyon haber programlarında yapılan değerlendirmelerde, sonuçlar “sürpriz” ve “sansasyonel” olarak nitelendirildi. Yazılı basında ise olumsuz yorumlar dikkat çekiyor. “AKP tek başına iktidar” başlığı ile konuyu duyuran Frankfurter Allgemeine, “AKP elindeki çoğunlukla şimdiye kadar olduğundan daha fazla iktidar hırsına kapılarak sefil bir duruma düşecektir. Bu yolda AKP epey yol aldı. Seçimden sonra AKP'nin bu tehlikeli yola devam edeceği endişesi hakim” şeklinde yorum yaptı. Der Spiegel ise, “Kanlı zafer” başlıklı yorumda, Türkiye’deki seçimde “Stratejik çıkarlar, istikrar ve ekonomik beklentiler belirleyici oldu, demokrasi değil” görüşü yer alıyor.

Die Welt de “Türkiye için kara gün” başlıklı yorumda, Türk seçmeninin istikrarın sadece tek başına iktidarla olacağını düşündüğü, ancak Türk toplumundaki kutuplaşmanın derinleştiğini öne sürerek, “Seçim sonuçlarına bakıp AKP’yi kutlamak gerekir. Ancak doğru olan Türkiye’nin aydınlık kesimine taziye dilekleri iletmek daha doğru olanı. Zira Türk demokrasisinin gelecekte daha iyi işleyeceği ve ülkenin barış ve huzura ereceği yönünde hiçbir işaret yok” yorumunu yaptı.

Öte yandan AKP’nin zaferi sonrasında Almanya ve Türkiye arasında son zamanlarda yeniden yakınlaşan ilişkilerin daha da ivme kazanması bekleniyor. Başbakan Angela Merkel’in Almanya’da gündemi belirleyen mülteci krizi konusunda Türkiye’nin yardımını umduğunu belirten Almanya Türk Toplumu Başkanı Gökay Sofuoğlu, buna paralel Avrupa Birliği ile olan sürecin de hızlanabileceğinden yola çıkıyor.

Bu arada Almanya Hükümet Sözcüsü Steffen Seibert, seçimin barışçı şekilde yapılmasını memnuniyetle karşıladıklarını açıkladı. Haftalık basın toplantısında konuşan Seibert, yeni hükümetin IŞİD’le mücadele, Kürt sorunu ve Suriye krizi gibi meseleleri çözmesi gerektiğini söyledi. Yeşiller Partisi Eş Başkanı Cem Özdemir ise, AKP’nin seçim galibiyeti sonrasında “Türkiye’den Almanya’ya göç dalgası” olabileceğini öne sürdü. Bir Alman televizyon kanalına konuşan Özdemir, “İnsanların Erdoğan tarafından bir nevi Putin rejimine çevrilen bir ülkede kalmak istememelerine anlayış göstermek gerekir,” dedi. Başbakan Merkel’in iki hafta önceki Türkiye ziyaretini “Erdoğan’ın seçim çalışmalarına destek” olarak niteleyen Özdemir, AKP’nin zaferinin Türkiye’deki gazeteciler için “gözleri korkutularak veya dövülerek çalışmak” anlamına geleceğini de iddia etti.

lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:05:10 0:00


STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG