Erişilebilirlik

Alman Bakandan Müslümanlar’a Çağrı


Federal İçişleri Bakanı Thomas de Maiziere, Alman İslam Konferansı’nda konuştu.
Federal İçişleri Bakanı Thomas de Maiziere, Alman İslam Konferansı’nda konuştu.

Almanya’da devlet kurumları ile Müslümanlar arasında diyaloğun ve uyumun geliştirmesi amacıyla başlatılan Alman İslam Konferansı’nın 10'uncu yıldönümü kutlamalarında konuşan Federal İçişleri Bakanı Thomas de Maiziere, Müslümanlar’ı temsil eden dernek ve örgütlere İslamcı radikalizm ve şiddet gibi konuları cesaretle tartışmaları çağrısı yaptı.

Müslümanlar’ın bu konuları kendi aralarında ve Alman toplumuyla cesaretli bir şekilde ele almasının önyargı ve korkuların azalmasına yol açacağını savunan Maiziere, geçen yılki sığınmacı dalgasının Almanya’daki Müslüman toplumu da değiştirdiğini söyledi. “10 yıl önce Türk kökenli Müslümanlar çoğunluktaydı. Ancak şimdi mültecilerle birlikte çeşitlilik arttı” diyen bakan, bir milyonun üzerindeki mültecinin sorunlarının İslam Konferansı’nın bundan sonraki çalışmalarına da yansıması gerektiğini savundu.

Federal İçişleri Bakanı de Maiziere’in dini faaliyetlere yurtdışından gelen siyasi etkileri eleştiren sözleri, Avrupa Diyanet İşleri Türk İslam Birliği’ne (DİTİB) yöneltilen eleştirilere atıf olarak yorumlandı. Bazı Alman siyasetçiler DİTİB’i, Türkiye'deki 15 Temmuz darbe girişimi sonrasında Türk hükümetinin etkisi altında kalmakla ve AK Parti’nin görüşlerini yaymakla eleştiriyor.

Kutlama törenine on yıl önceki ilk konferansa başkanlık yapan Maliye Bakanı Wolfgang Schaeuble’nin yanı sıra çok sayıda politikacı ile birlikte Almanya İslam Konseyi, Avrupa Türk İslam Birliği, İslam Kültür Merkezleri Birliği, Almanya Türk Toplumu, Almanya’daki Müslümanlar Merkez Konseyi, Almanya’daki Boşnak Müslümanlar Birliği ve Almanya’daki Faslılar Merkez Konseyi’nin temsilcileri katıldı. İslam Konferansı’nda Sünni grupların ağırlığı olduğunu öne süren Almanya Alevi Birlikleri Federasyonu ise, İslam Konferansı’nın üyesi olmasına rağmen Berlin'deki kutlama etkinliklerine katılmadı.

İlk kez 2006 yılında Başbakan Angela Merkel’in girişimi ile dönemin İçişleri Bakanı Wolfgang Schaeuble’nin başkanlığında toplanan Almanya İslam Konferansı, her yıl düzenli olarak Berlin’de biraraya geliyor. Yapılan toplantılara diğer dinlerle eşit statü, İslam din dersleri, ilahiyat enstitülerinin kurulması, İslam ilahiyatçılarının yetiştirilmesi ve dini bayramlarda tatil gibi konular damgasını vururken, son yıllarda Almanya’dan terör örgütü IŞİD’e katılımlar ve Avrupa’daki terör eylemleri sonrasında konferansların ana konuları aşırılıkla mücadele ve aşırı dincilik oldu.

Müslüman teşkilat temsilcileri konferansın asıl hedefinden sapıp, güvenlik ve radikalleşme konularına odaklanan bir toplantıya dönüştüğünü vurgularken, özellikle İslam din dersleri konusunda gelen talepler Alman kurumları tarafından birçok eyalette yaşama geçirildi. Toplam 10 üniversitede ilahiyat enstitüleri açılırken, Müslüman örgütlerin Alman hükümetinden dini bir cemaat olarak tanınması, Müslümanlara yönelik dini ve sosyal hizmetlerin devlet tarafından finanse edilmesi ve dini bayramların tatil olması gibi talepleri karşılıksız kaldı. İslam Konferansı’nın pratik yaşama dönük konularda başarısız kalması ve Müslümanlar’ı temsil eden Türk derneklerinin aynı çatı altında toplanamaması sokaktaki vatandaşın eleştirdiği konular.

lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:03:53 0:00

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG