Erişilebilirlik

Alman Bakan: 'İncirlik'e Gideceğim'


Almanya Dışişleri Bakanı Ursula von der Leyen
Almanya Dışişleri Bakanı Ursula von der Leyen

Türkiye’nin, Alman Savunma Bakanlığı’ndan bir heyetin İncirlik üssündeki Alman askerlerini temmuz ayında ziyaret talebini geri çevirmesinden sonra, Savunma Bakanı Ursula von der Leyen devreye girdi ve bizzat kendisinin bu ziyareti gerçekleştireceğini duyurdu. Konuyla ilgili Bild am Sonntag gazetesinin sorularını yanıtlayan bakan, ‘Savunma Bakanlığı yetkililerin İncirlik’te bulunan askerlerimizi ziyaret edebilmesinden doğal bir şey olamaz. Böyle bir durumla şimdiye dek karşılaşmadık. Bu nedenle gelecek günlerde İncirlik'e giderek oradaki askerlerimizin durumları konusunda kendileriyle görüşeceğim.’ dedi.

Ziyaretin ne zaman gerçekleşeceği konusunda kesin bir tarih vermeyen bakan, İncirlik’teki temasları sırasında orada bulunan Alman askerlerinin ‘Federal Parlamento’nun görevlendirdiği askerler olduğunu Türk yetkililere anlatma olanağı bulmayı umduğunu’ söyledi. Ziyareti istenmeyen heyetteki milletvekilleri için ‘Söz konusu parlamenterler Türkiye’yi Suriye’den gelecek füzelere karşı korumak amacıyla Patriot hava savunma sistemlerinin konuşlandırılması için mecliste kabul oyu veren kişilerdir’ diye savunan Savunma Bakanı Leyen, 'Türk tarafı Tornado'larımızı İncirlik'e gönderdiğimizde memnun olmuştu. Ege'de birlikte iyi görev yapıyoruz. Orada pozitif tecrübeler ediniyoruz. Bunun daha da üstüne bir şeyler koymak istiyoruz’ şeklinde fikir belirtti. Leyen İncirlik'teki Alman askerlerinin barınması için yeni yerlerin inşası planlamasının ne aşamada olduğunun sorulması üzerine de, ‘Öncelikle oraya gidip kalınan yerler konusunda bir fikir edinmek istiyorum’ diye konuştu. Alman yetkililer bundan kısa bir süre önce İncirlik’te konuşlanan Alman uçakları ve görev yapan yaklaşık 300 personel için yeni bir kışla, bir karargah binası ve hava operasyonları merkezinin inşa edilmesinin planlandığını ve Türkiye’nin buna onay verdiğini açıklamıştı.

İncirlik'i ziyaret etmek isteyen, Savunma Bakanı Leyen'in vekili Müsteşar Ralf Brauksiepe ve beraberindeki heyetin İncirlik ziyaret talebine 2 Haziran’da ‘Ermeni Soykırımı’ tasarısının Almanya Federal Meclisi'nden geçmesini gerekçe gösterilerek, onay verilmemesi Berlin’de sert tepkilere neden olmuştu. Hükümet ve muhalefetteki siyasetçilerden, İncirlik’teki toplam altı Tornado uçakla personelin çekilmesini ve Alman hükümetinin İncirlik'te operasyon merkezi kurması planından vazgeçmesi şeklinde çağrılar gelmişti. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ise, ‘Bu üsse gelmek isteyen askeri teknik heyetlerin hepsi gelebiliyor, fakat şu aşamada askeri olmayan heyetlerin ve özellikle de siyasetçilerin İncirlik’e girişi uygun görülmemektedir. Olayın özü budur’ şeklinde bir açıklama yapmıştı.

STÜDYO VOA

BM’den Gazze’de ‘kıtlık’ uyarısı – 18 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG