Erişilebilirlik

Almanya'nın Yeni Cumhurbaşkanı Wulff'un Türkiye Yaklaşımı


Merkel’e darbe’, ‚Koalisyon sefilleri oynuyor’, ‚Başbakan için sonun başlangıcı’, ‚Üç perdelik drama’….bugün çıkan ve dünkü cumhurbaşkanlığı seçimini manşetlere taşıyan gazeteler konuyu bu ve buna benzer başlıklarla duyuruyor. Yorumlarda, koalisyona kamuoyunda duyulan güven kaybının Wulff'ün cumhurbaşkanı olarak seçilmesine de yansıdığı, Birlik Partileri ve liberal FDP’nin adayının, çoğunluğu elllerinde bulundurmalarına rağmen, ancak üçüncü turda seçilebilmesinin Başbakan Merkel’in kendi partisine bile hakim olamadığını gösterdiği belirtiliyor.



Berlin’deki siyasi yorumcular, iktidar partileri açısından bir güven oylaması olarak görülen seçim sonrasında Merkel için çok zor bir dönemin başladığını ve sürekli anlaşmazlık içinde olan koalisyonu toparlayamaması durumunda, erken seçimin kaçınılmaz olacağını vurguluyorlar.

Bu arada Federal Seçiciler Kurulu’nda üçüncü turda salt çoğunluğu iki farkla geçerek Almanya’nın yeni Cumhurbaşkanı olan Hıristiyan Demokrat Partisi’nden Christian Wulff, dün akşam yemin ettiken sonra bu sabah Cumhurbaşkanlığı Konutu’na gelerek, görevine resmen başladı.

Almanya tarihinin en genç cumhurbaşkanı olan 51 yaşındaki üç çocuk sahibi Wulff, düne kadar başbakanlık yaptığı eyalette geçen Mayıs ayında Almanya çapında yankı bulan bir karara imza atmış ve ilk kez Müslüman bir göçmeni, Türk kökenli siyasetçi Aygül Özkan’ı Aile, Kadın, Sağlık ve Uyum Bakanı olarak kabinesine atamıştı. Partisinin muhafazakar çizgisinin dışında hareket eden ve uluslararası arenada da yer almaktan hoşlanan Wulff, Eyalet Başbakanı olarak Türkiye’nin yanısıra, geçen sonbaharda da ABD’yi ziyaret etmiş ve Başkan Obama tarafından kabul edilmişti. Wulff, geçen günlerde yaptığı açıklamalarda, Türkiye’nin AB üyeliğine sıcak yaklaştığını ve bunu bir bir risk değil, tersine fırsat olarak gördüğünü ifade etti.

Türk Alman İşverenler Birliği Başkanı Hüsnü Özkanlı ve Birlik Partileri Yönetim Kurulu Üyesi Emine Demirbüken Wulff’un Cumhurbaşkanlığını Türkiye açısından olumlu değerlendiriyorlar.
Son Cumhurbaşkanı Horst Köhler’in, Türkiye’nin AB üyeliğine karşı tavır alması ve altı yıllık görev süresi boyunca Türkiye’yi ziyaret etmemesi Almanya’daki Türk toplumunda hayal kırıklığı yaratmıştı.

XS
SM
MD
LG