Erişilebilirlik

ABD:"Esat Tüm Meşruluğunu Yitirmiş Durumda"


Türkiye’de Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Feridun Sinirlioğlu ile görüşen Başkan Obama’nın Özel Temsilcisi John Allen, Ankara’yı rahatlattı. Allen, Suriye lideri Esat’ın meşruluğunu yitirdiğini ve yönetim zafiyetinin terörist grupların ortaya çıkmasına yol açtığını söyledi

Amerika Dışişleri Bakanı John Kerry’nin Esad yönetimiyle görüşülebileceği yönündeki açıklamasının ardından Başkan Barack Obama’nın Özel Temsilcisi General John Allen ve Özel Temsilci Yardımcısı Büyükelçi Brett McGurk Türkiye’ye geldi. Allen ve McGurk, Ankara’da Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Feridun Sinirlioğlu’yla görüştü.

Görüşme sonrası bir açıklama yayınlayan Amerika’nın Amerika Büyükelçiliği, General Allen’ın Amerika’nın Esad’a ilişkin pozisyonunun değişmediğini yinelediğini belirtti.

Allen: "Suriye’de arayışlar sürmeli"

Açıklamada, “ABD, Esad’ın tüm yönetim meşruiyetini yitirdiğine, Suriye’de Esad yönetimi altındaki koşulların IŞİD ve diğer terörist grupların ortaya çıkmasına yol açtığına ve Suriye’deki ihtilafa Esad’ın içinde yer almadığı, müzakere edilmiş bir siyasi sonuç bulunması için arayışların sürdürülmesi gerektiğine inanmaktadır,” denildi.

Görüşmede, IŞİD’i geriletmek ve yenilgiye uğratmak amacıyla ABD ve Türkiye’nin sergilediği ortak çabalar ele alındı.Türkiye’nin, incelemeler sonucunda belirlenen Suriye muhalefetine yönelik eğitim desteğini memnuniyetle karşıladığını ifade eden General Allen, Türkiye’nin son dönemde sınır güvenliğini artırma ve yabancı savaşçıların akışını kısıtlamaya yönelik faaliyetlerine dikkat çekti ve şiddet nedeniyle yerlerinden olan Suriyeli ve Iraklı mültecileri ağırlamadaki cömertliği nedeniyle Türkiye’ye teşekkür etti.

CHP’li Korutürk: “Hükümet Suriye’de hem ılımlı hem radikal unsurları yıllardır eğitiyor”

Allen’ın müteşekkir olduğu Suriye’deki muhaliflere eğitim desteği, muhalefetteki Cumhuriyet Halk Partisi’nin tepkisini çekiyor. Türkiye’nin 2003-2005 yılları arasında Türkiye Cumhuriyeti’nin Irak Özel Temsilcisi görevini üstlenmiş olan CHP İstanbul milletvekili Osman Korutürk, eğit-donatı en fazla eleştiren parlamenter.

Korutürk, “Eğit-donat uygulamaya konuyormuş! Şaşıracak birşey yok. AKP hem ılımlı hem radikal Suriye muhalefetini zaten yıllardır eğitip donatıyor. Yenilik herhalde bu defa buna ABD’nin sağladığı sözde meşruiyet örtüsü ve eğitilip donatılanların ne zaman ve nerede kullanılacaklarına yine ABD'nin karar verecek olması. Bu arada ABD, Irak'ta 10 yıldır eğit-donat uyguluyor. Sonuç ortada,” dedi.

Mesrur Barzani: “Kürdistan’a ait olduğuna inanmadığımız bölgelerde savaşmayız”

Irak ordusunun Tikrit operasyonunda sonuç almasının ardından son dönemde sıkça konuşulan IŞİD’i Musul’dan çıkartacak operasyon da daha çok konuşulmaya başlandı. Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi’nin olası operasyonun önemli aktörlerinden biri olacağı sır değil. Ancak Vice News’e konuşan Kürdistan Bölgesi Güvenlik Konseyi Başkanı Mesrur Barzani, bu konudaki tereddütlerini dile getirdi.

Mesrur Barzani Vice News’e verdiği demecinde ise Kürdistan Bölgesi’ne ait görmedikleri yerlerde savaşa girmeyeceklerini söyledi.

Amerika ve uluslararası koalisyon güçlerinin IŞİD’le mücadele için uzun bir zaman öngörmesinin düşündürücü olduğunu belirten Mesrur Barzani, “Eğer herkes yükümlülüklerini yerine getirirse IŞİD’in askeri olarak yenilmesi zor olmayacaktır. Biz Kürdistan’a ait olduğuna inanmadığımız bölgelerde asla savaşa girmeyeceğiz. Ben, siyasi ve coğrafi sınırlardan bahsediyorum. Bizim, Kürdistan’a ait görmediğimiz bölgelere girme niyetimiz yok,” dedi.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG