Erişilebilirlik

Alexis Hakkında Yeni Ayrıntılar Ortaya Çıkıyor


Aaron Alexis
Aaron Alexis
Washington’da Pazartesi günü Deniz Kuvvetleri’ne ait bir tesiste silahlı saldırı düzenleyerek, 12 kişiyi öldürdüğü bildirilen zanlı hakkında yeni ayrıntılar ortaya çıkıyor.

Yetkillilere göre, Aaron Alexis yaşadığı ruhsal sorunlardan dolayı tedavi görmek için Washington’da savaş muhariplerine hizmet veren bir hastaneye başvurmuş.

Geçen Ağustos ayında da Alexis, Rhode Island eyaletinin Newtown kasabasında tatil yaparken polise, kaldığı otelde duvardan ya da tavandan sesler duyduğu, insanların kendisine sinyaller gönderdiği ve uykusuz bıraktıkları şikayetinde bulunmuş.

Aaron Alexis Pazartesi sabahı donanma tesisine girerek rastgele ateş açmaya başlamış, 12 kişiyi öldürmüş ve sekiz kişiyi de yaralamıştı. Polis Alexis’i olaydan yarım saat sonra vurarak öldürdü.

Güvenlik soruşturmasından nasıl geçti?

Federal Soruşturma Bürosu FBI, önceki iddiaların aksine Alexis’in kendi başına hareket ettiğini açıkladı, ama amacının hala açıklığa kavuşmadığını bildirdi. FBI ayrıca, Alexis’in tesise makineli tüfek soktuğu yönündeki önceki açıklamayı da doğrulamadı. Bununla birlikte saldırganın elindeki pompalı tüfeği içeri nasıl sokmayı başardığı öğrenilemedi.

Aaron Alexis, 2004 ve 2010 yıllarında iki ayrı silahlı saldırı girişimi iddiasıyla gözaltına alınmış, ancak hakkında işlem yapılmamıştı. Alexis’in Deniz Kuvvetleri’nde askerlik yaptığı sırada da disiplin suçları işlediği belirtiliyor. Aaron Alexis, 2011 yılında askerlik yaptığı Deniz Kuvvetleri’nden terhis edilmişti.

Geçmişindeki bu olaylar ve yakın zamanda yaşadığı ruhsal sorunlara rağmen Alexis’e askeri tesislere nasıl giriş izni verildiği sorgulanıyor. Güvenlik soruşturmasından geçen Alexis, Deniz Kuvvetleri’yle işbirliği yapan bir bilgisayar şirketinde sözleşmeli eleman olarak görev yapıyordu. Alexis, Temmuz ve Ağustos aylarında altı askeri tesiste olaysız çalışmayı sürdürdü.

Bireysel silahlanma karşıtı çağrılar yeniden gündemde

Aaron Alexis
Aaron Alexis
Öte yandan ateşli silahlarla işlenen bu son toplu katliam, Amerika’da bireysel silahlanma karşıtı siyasi çabaları yeniden canlandıracağa benziyor.

Başkan Barack Obama, İspanyolca yayın yapan Telemundo televizyonuna verdiği demeçte, Kongre’ye silah satışlarını kısıtlama yönündeki çağrılarını yineledi. Obama Ocak ayında Connecticut eyaletinde bir ilkokula düzenlenen ve çok sayıda çocuğun öldüğü silahlı saldırının ardından, silah satın alacak kişilerin geçmişlerinin ayrıntılı biçimde incelenmesi yönünde girişimlerde bulunmuş, ama bu yöndeki bir yasa tasarısı, silah lobilerinin bastırmasıyla Kongre’den geçememişti. Cumhuriyetçi Partililer’in yanı sıra Obama’nın üyesi olduğu bazı Demokrat Partililer de silah satışlarının daha sıkı kontrol altına alınması yönündeki bu tasarıya destek vermedi.

Obama Telemundo’ya yaptığı açıklamada silah alacak kişilerin geçmişleri kapsamlı olarak incelenmediği için bu durumun, toplumu bu tarz kitlesel saldırılara karşı savunmasız bıraktığını savundu. Başkan, bireysel silahlanmayı kısıtlayacak bazı temel adımlar atılmadığı için, silahlı saldırıların artık neredeyse üç-dört ayda bir tekrarladığını, bir ritüele dönüşmeye başladığını söyledi.

Bu arada Başkan Obama, federal devlet dairelerinde çalışan sözleşmeli ve kadrolu personele yönelik güvenlik soruşturmalarının gözden geçirilmesi talimatı verdi. Savunma Bakanı Chuck Hagel da Amerika’nın ülke içindeki ve dışındaki tüm askeri üslerinde yürütülen güvenlik soruşturmalarının gözden geçirilmesini emretti.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG